GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ungdomar städade upp i stan efter nyår

Efter en nyårsafton som firades med dunder och brak lämnades en hel del skräp kvar på Kalmars gator och torg. Men tidigt på nyårsdagsmorgonen fick kommunens egen städpersonal en chock då de möttes av ungdomar som ville hjälpa till.
Publicerad 3 januari 2023 • Uppdaterad 4 januari 2023
Jazib Shahid, Fares Shahid, Mahfooz Shahid, Nasir Malik och Yasir Ahmad Malik var några av de som städade på nyår.
Jazib Shahid, Fares Shahid, Mahfooz Shahid, Nasir Malik och Yasir Ahmad Malik var några av de som städade på nyår.Foto: Privat

Det visade sig vara ett gäng från Ahmadiyya muslimska ungdomsförbundet i Kalmar som traditionsenligt gett sig ut för att göra stan fin efter nyår. Traditionen började förra året i Kalmar men görs på flera platser i landet, bland annat sedan 15 år tillbaka i Göteborg.

– En av flera anledningar till att vi gör detta är för att islam lär oss att visa kärlek för landet man bor i. Genom nyårsstädningen försöker vi visa kärlek till landet genom att hålla gator rena och hjälpa kommunen och landet, helt enkelt, säger Shazib Shahid, ungdomsledare.

Trots att de själva varit uppe sent och firat in det nya året med fyrverkerier så gav de sig upp klockan halv sex på nyårsdagen för att städa. När de vid halv åtta-tiden anlände till Stortorget mötte de Kalmar kommuns egen städpersonal.

– De blev ganska chockade och undrade varför folk frivilligt är ute när alla andra sover. Vi berättade varför vi gör det här och de var glada och uppskattade det. Sen jobbade vi tillsammans och städade de områden som inte redan städats, säger Shazib Shahid.

Förutom på Stortorget och Larmtorget städades det även i Smedby. Efter två timmars städning avslutades det hela med en god frukost, berättar Shazib.

Utöver Kalmar städar de lokala förbunden i Ahmadiyya Muslimska förbundet även i Stockholm, Göteborg, Luleå och Malmö.

Shazib Shahid, ungdomsledare vid Ahmadiyya muslimska ungdomsförbundet Kalmar, till vänster i bild.
Shazib Shahid, ungdomsledare vid Ahmadiyya muslimska ungdomsförbundet Kalmar, till vänster i bild.Foto: Privat
Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.