Ungdomstrio döms för allehanda brott

Två 19-åringar och en 17-åring från Kalmar med missbruksproblematik har dömts efter en gemensam rättegång vid Kalmar tingsrätt.
Publicerad 27 november 2020
Foto: Syda Productions/Mostphotos

Den ene 19-åringen fälls för både grov stöld och misshandel.

På nyårsafton slog han ned en ung man i samband med att han och hans kompisar avvisades från en fest i Lindsdal, just på grund av sitt narkotikabruk. Offret var bror till tjejen som arrangerat festen.

Och tillsammans med sin jämnårige kamrat bröt han sig in en bostad i Tegelviken två månader senare och stal kläder för några tusen kronor.

19-åringen döms till skyddstillsyn och 180 timmars skyddstillsyn och ska genomgå behandling för sitt missbruk. Han ska även betala drygt 20 000 kronor i skadestånd.

Den andre 19-åringen har, förutom inbrottet i Tegelviken, lurat till sig drygt 7 000 kronor från tre olika personer genom att bjuda ut bland annat ringar till försäljning utan att ha för avsikt att leverera dessa.

Ynglingen befinner sig idag på ett behandlingshem och döms till skyddstillsyn, som förenas med ”föreskrifter om att genomgå den behandling som frivården finner lämplig” och krav på att lämna drogtester. Skadestånden uppgår till drygt 11 000 kronor.

Vid ett av de tillfällen 19-åringen lurade till sig pengar fördes de över till 17-åringens bankkonto, som fick några hundra kronor för att agera målvakt. 17-åringen döms för penningtvättbrott till ungdomsvård för att få bukt med sin drogproblematik.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.