Utställning från Kalmar slott flyttar vidare

Utställningen från Kalmar slott flyttar vidare till Vadstena slott och Dalarnas museum.
Publicerad 6 juli 2020
Foto: Adam Humlesol

På Kalmar Slott visas utställningen ”Gustav Vasa talar ur skägget – en utställning om makt” fram till den 8 november. Sedan kommer den vandra vidare från Kalmar Slott till Dalarnas museum och Vadstena slott. Det är för att uppmärksamma att det i år är 500 år sedan Gustav Vasa steg iland på Stensö udde i Kalmar.

Gustav Vasa hade tidigare suttit fängslad på Kalö slott på Jylland, lyckats fly till Lübeck och därifrån tagit sig till Kalmar. Hösten 1520 ägde Stockholms blodbad rum och Gustav Vasa flydde till Dalarna för att påbörja sitt befrielsekrig mot unionskungen Kristian II. Redan i augusti 1521 blev Gustav vald till Riksföreståndare i Vadstena och byggde Vadstena slott.

– Att vår gemensamma historia ger oss anledning att samarbeta med både Falun och Vadstena är naturligtvis mycket glädjande. Gustav Vasas maktutövning är högst relevant att belysa idag. Hade sociala medier funnits på Gustavs tid hade han nog varit en flitig användare av dessa och hans impulsiva och manipulativa ådra är inte olik många makthavare av idag, säger Mimmi Mannheimer, slottschef på Kalmar Slott i ett pressmeddelande.

Mimmi Mannheimer, slottschef.
Mimmi Mannheimer, slottschef.Foto: Agnes Aronsson

Utställningen visas på:

Kalmar Slott 4 april 2020 – 8 november 2020

Dalarnas museum, Falun 5 december 2020 – 31 mars 2021

Vadstena slott 15 juni 2021 – 30 september 2021

Utställningen är producerad av Destination Kalmar AB i samarbete med Livrustkammaren.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.