GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Utställning om Ester Blenda Nordström invigdes på Kalmar Slott

Nu har utställningen ”Ester Blenda!” öppnat på Kalmar Slott. Den går att se fram till och med den 6 november.
Kalmar • Publicerad 1 april 2022
Foto: Adam Humlesol/Kalmar Slott

Ester Blenda Nordström var en journalist och äventyrare som bröt mot det tidiga 1900-talets normer om vad kvinnor förväntades göra. Bland annat wallraffade hon som piga på en gård och kämpade för kvinnlig rösträtt.

Nu visas Ester Blendas storslagna liv upp i en ny utställning skapad av kulturjournalisten och författaren Ulrika Knutsson.

– Man kan lugnt säga att Ester Blenda Nordströms modiga, originella och färgstarka personlighet nu har återuppstått. Inte minst tack vare filmregissören Anna Hylander och författaren Fatima Bremmer, som har gjort var sin biografi över Ester Blenda, och som nu har resulterat i en spännande utställning, säger Ulrika Knutsson i ett pressmeddelande.

Med på invigningen var bland andra (från vänster) Charlotte Aaby Hertzman, kulturproducent, Tina Lindström från Kalmar läns museum, Meg Nömgård, slottschef vid Kalmar Slott och Örjan Molander, länsmuseichef på Kalmar läns museum.
Med på invigningen var bland andra (från vänster) Charlotte Aaby Hertzman, kulturproducent, Tina Lindström från Kalmar läns museum, Meg Nömgård, slottschef vid Kalmar Slott och Örjan Molander, länsmuseichef på Kalmar läns museum.Foto: Pressbild

Meg Nömgård är slottschef på Kalmar Slott och tycker utställningen passar bra in där.

– Kalmar Slott är ett levande slott, en plats där vi lyfter fram spännande historiska personligheter. Dessutom ansåg sig Ester Blenda själv vara smålänning, då hon tillbringade mycket av sin barndom just i vårt landskap. Esters Blendas röst får nu åter ljuda tack vare denna utställning och den är värd att lyssna på, då hennes budskap är minst lika aktuellt nu som då, säger Meg Nömgård i pressmeddelandet, och fortsätter:

– Utställningen visas tack vare ett samarbete med Kalmar läns museum och kulturproducenten Charlotte Aaby Hertzman och vi vill rikta ett stort tack till dem för ett gott samarbete.

Foto: Adam Humlesol/Kalmar Slott

Utställningen har 15 nyckelscener som skildrar hennes liv och de olika identiteterna som hon skapade om sig själv. Bland annat syns porträtt, föremål, kläder, brev och hennes motorcykel. Ester Blenda var den första kvinnan i Sveriges som registrerades på en motorcykel.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.