GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Väktare sätts in vid självtestlådor: ”Har varit hätsk stämning”

Väktare och vårdpersonal sätts in vid lådor där självtesten för covid-19 kan hämtas ut.
Publicerad 12 januari 2022 • Uppdaterad 13 januari 2022
Självtestlåda Foto: Agnes Aronsson. Andreas Delphin, testsamordnare. Foto: Pressbild/Region Kalmar län
Självtestlåda Foto: Agnes Aronsson. Andreas Delphin, testsamordnare. Foto: Pressbild/Region Kalmar län

Väktare och vårdpersonal sätts in vid lådor där självtesten för covid-19 kan hämtas ut, vilket P4 Kalmar var först att rapportera om. Detta efter att stämningen stundtals varit otrevlig vid uthämtningsställena.

– Det har varit mycket köer och vi har fått rapporter om att det har varit hätsk stämning i vissa av köerna - inget våldsamt, men tonen ska ha varit otrevlig. För att föregå att något händer tar vi det säkra före det osäkra och sätter in vakter, säger Andreas Delphin till KalmarPosten. Han är testsamordnare i Region Kalmar län.

Det har rapporterats att vissa tar en större mängd prov med sig, vilket gör att andra blir utan. Detta är något som har skapat irritation på plats.

– Det är inte på grund av att vissa tar flera prov som det sätts in väktare, utan på grund av stämningen som uppstår. Vi vet att det hamstras, eftersom vi kan se att inte alla tester kommer tillbaka för att analyseras. Det skulle vara oerhört svårt för personal på plats att bedöma hur många test varje person får ta, så det är inte av den anledningen de är där. Oavsett om man har lådsystemet eller om man lämnar ut prover på andra ställen är det svårt att bedöma, säger Andreas Delphin, och förklarar,

– Det kan komma någon och hämta fem tester, men det finns inget som säger att den inte har fyra personer hemma med symtom som också behöver testa sig. Då är det helt legitimt att hämta fem tester, men det kan inte väktare eller personal bedöma. Man måste ha tillit till folk också. Här är det upp till alla att se till att göra rätt för sig.

Väktarna kommer finnas vid självtestlådan vid Länssjukhuset i Kalmar. Annan vårdpersonal finns som entrévärdar vid hälsocentraler där man kan hämta ut självtest och vaccinera sig.

– Det är för att se till så att allt går lugnt till och vi bedömer att behovet finns. Så länge det behövs så behövs det. Inledningsvis blir det varje dag framöver. Sedan får läget bedömas efterhand, säger Andreas Delphin.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.