unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Våldtäktsman döms till fängelse och utvisning

När 34-åringen utreddes för våldtäkt av en 14-årig tjej i Kalmar fick polisen träff på en fem år gammal våldtäkt i Skåne.
Kalmar tingsrätt.
Kalmar tingsrätt.
Foto: Agnes Aronsson

I december förra året var två 14-åriga tjejkompisar hemma hos 34-åringen i Kalmar, där de bjöds på alkohol och narkotika. Under kvällen när de två flickorna hade sex med varandra genomförde 34-åringen ett samlag med en av dem.

Efteråt somnade alla tre i lägenheten, men på morgonen vaknade 14-åringen av att mannen på nytt hade samlag med henne.

Kort därpå berättade hon för en kompis om vad som hade hänt. Kompisen berättade för flickans familj som anmälde händelsen. 34-åringen greps och har suttit frihetsberövad sedan dess.

Under utredningens gång fick polisen träff på mannens DNA i ett våldtäktsärende i Helsingborg, i mars 2015. Under en lägenhetsfest hade han då våldtagit en kraftigt påverkad 18-årig kvinna som lagt sig på en madrass för att vila.

Själv säger sig 34-åringen inte ha gjort något mot någons vilja. I Helsingborg hävdar han samtycke, och i Kalmar anklagar han de två 14-åriga tjejerna för att ha drogat ned honom och sedan utnyttjat honom sexuellt.

Kalmar tingsrätt finner dock bevisningen övertygande och dömer honom nu för två våldtäkter och narkotikabrott.

Utredningen har kantats av problem kopplade till 34-åringens identitetsuppgifter. När han greps visade han fram någon annans id-kort, vilket ledde till att en helt oskyldig person en tid registrerades som misstänkt för våldtäkt. Och det var inte första gången han ljög om vem han var, det gjorde han redan första gången hann sökte asyl 2014. Mannens fingeravtryck avslöjade dock att han redan hade sökt asyl både på Malta och i Danmark och fått avslag, men innan han hann utvisas till Malta gick han under jorden och dök upp igen först efter att tidsfristen för överföring löpt ut.

34-åringen sökte då på nytt asyl och sade sig ha skyddsskäl. Såsom bisexuell man riskerade han förföljelse i hemlandet Gambia, hävdade han. Migrationsverket ansåg inte längre att mannen var trovärdig och avslog hans ansökan. Han överklagade, och befann sig därmed kvar i landet och kunde begå våldtäkten i Kalmar.

Kalmar tingsrätt dömer honom till tre års fängelse samt tio års utvisning, som rätten anser att det finns synnerliga skäl för även om 34-åringen har varit här i sju år. Det handlar dock om grova brott och han har en vag anknytning till det svenska samhället. Enligt Migrationsverket finns inte heller hinder för att genomföra utvisningen.

De två våldtäktsoffren tilldöms skadestånd på 115 000 kronor vardera.

Läs mer