Välgörenhetsgala anordnades för kvinnors rättigheter: ”Vi både vågar och kan”

Denna vecka uppmärksammar Kalmar län kvinnors rättigheter. Under måndagskvällen anordnade organisationen Zonta en välgörenhetskväll, till förmån för kvinnors rättigheter.
Publicerad 25 november 2022
Carina Maxon, president i Kalmar Zontaklubb.
Carina Maxon, president i Kalmar Zontaklubb.Foto: Philippa Nilsson

Denna vecka uppmärksammar Kalmar län kvinnors rättigheter. Under måndagskvällen startade organisationen Zonta veckan med en välgörenhetskväll, till förmån för kvinnors rättigheter.

Under måndagen anordnade Kalmar Zontaklubb deras största projekt, en välgörenhetskväll med modevisning i Kalmarsalen. Där stylisteleverna från Lars Kaggskolan sminkade och gjorde ordning de medverkande och eleverna som läser de estetiska programmet på Jenny Nyströmskolan stod för underhållningen under kvällen.

Foajén i Kalmarsalen var fylld av människor som ville gå på modevisningen för ett välgörande ändamål.
Foajén i Kalmarsalen var fylld av människor som ville gå på modevisningen för ett välgörande ändamål.Foto: Philippa Nilsson

– Det här är ett tecken på att vi både vågar och kan, säger Carina Maxson, president i Kalmar Zontaklubb.

Redan 1992 kom Zonta till Kalmar och idag gör de en mängd olika saker som att arrangera evenemang, hålla i föreläsningar och samla in pengar för de olika pågående projekten. Syftet med deras verksamhet är att stödja kvinnor och flickor samt deras rättigheter. Även genom att lyfta och påverka sådan här frågor.

Några av besökarna var väninnorna Kajsa Sahlström och Solveig Albinsson Spetz som såg framemot en trevlig kväll. De vill stödja kvinnors rättigheter och se vad som är uppe på tapeten i modevärlden. Båda väninnorna tycker att det är viktigt att kommunen belyser ämnet, men att det är sorgligt att det ska behövas. Marie Sjö hade tagit med sin man för att avnjuta en bra modeshow där några av hennes kompisar var med och visade upp kläder. En annan som tagit sig till platsen var Monica Erlandsson. Hon var där tillsammans med sina väninnor.

Solveig Albinsson Spetz och Kajsa Sahlström.
Solveig Albinsson Spetz och Kajsa Sahlström.Foto: Philippa Nilsson

– Våld tycker vi inte om, det är fruktansvärt att kvinnor och tjejer ska utsättas för det, säger Monica Erlandsson.

Monica Erlandsson.
Monica Erlandsson.Foto: Philippa Nilsson

En annan besökare som var mer intresserade av själva modeuppvisningen var en kille från Tyskland, Valentin Brommer. Han har länge varit intresserad av mode efter att ha besökt en butik i Tyskland.

– Det är den första modeuppvisningen som jag är på, säger Valentin Brummer.

Enligt tradition kommer Kalmar Zontaklubb att hänga upp deras orangea band på Fredrikskansbron på fredag för att belysa varje kvinna som anmält att hon har blivit utsatt för våld i Kalmar kommun under föregående år. Det här året hänger de upp 269 band.

– Då ska man veta att det är över 80 procent av kvinnor som utsätts för våld, inte anmäler det av olika anledningar, säger Carina Maxson, president i Kalmar Zontaklubb.

bild 1/2
Väninnorna Marie Sjö och Anita Andersson.
Pia Gunnarsson och Margitha Jonshon var på plats.
Väninnorna Marie Sjö och Anita Andersson.
Pia Gunnarsson och Margitha Jonshon var på plats.

Foto och text: Philippa Nilsson

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.