Annons

Vally, 11, ska på scoutläger: ”Jag har packat i två dagar”

När Vasalägret som skulle hållas för 1600 scouter på Stensö i Kalmar ställdes in på grund av pandemin, tog Tallhagens scoutkår saken i egna händer. 17 upprymda scouter och deras ledare samlades på centralstationen under onsdagen. Sedan bar det av mot en av sommarens höjdpunkter.
Publicerad 29 juli 2020 • Uppdaterad 30 juli 2020
Vally Severin, 11 år, är redo med sin ryggsäck.
Vally Severin, 11 år, är redo med sin ryggsäck.Foto: Agnes Aronsson

Under fyra dagar och tre nätter ska Tallhagens scoutkår vara iväg på läger. På onsdagsmorgonen samlades 17 barn och fem ledare på centralstationen i Kalmar för att ta tåget mot Växjö, och sedan resa vidare mot Braås där lägret går av stapeln. Stämningen är både upprymd och nervös. Vally Severin, 11 år, har varit scout i fyra år. Nu står hon redo med sin ryggsäck.

– Jag har packat i två dagar. Jag har kläder, sovsäck, liggunderlag och badkläder med mig. Jag har sett fram emot det här lägret och jag gick och la mig extra tidigt i går kväll eftersom vi skulle upp tidigt i dag. Det känns kul men lite pirrigt, säger hon.

Annons

Med på lägret ska även Hedda Gruthal Pettersson, 8 år, Amilia Söderström, 8 år, Elsa Webb Hurve, 9 år, Nicole Macedo, 9 år och Sally Pihl, 8 år.

– Lägret ska bli roligt men lite läskigt också, säger Hedda Gruthal Pettersson.

– Det ska bli kul och vi har aldrig åkt tåg tillsammans förut, instämmer de andra tjejerna.

Hedda Gruthal Pettersson, 8 år, Amilia Söderström, 8 år, Elsa Webb Hurve, 9 år, Nicole Macedo, 9 år och Sally Pihl, 8 år.
Hedda Gruthal Pettersson, 8 år, Amilia Söderström, 8 år, Elsa Webb Hurve, 9 år, Nicole Macedo, 9 år och Sally Pihl, 8 år.Foto: Agnes Aronsson

På perrongen för att vinka av tåget står föräldrarna Maria och Erik Pihl, samt lillasyster Vivan, 6 år.

– Det är första gången Sally åker bort utan familjen. Det känns jättebra och hon kommer ha så kul, men det är såklart lite nervöst även för föräldrarna, säger Erik.

– Ledarna har väldigt bra koll. Man vet hur det känns att åka på läger. Det kommer bli en kontrast för henne att vara ute i naturen hela dagarna, helt utan någon skärm på fyra dagar, säger Maria Pihl.

På perrongen för att vinka av tåget står föräldrarna Maria och Erik Pihl, samt lillasyster Vivan, 6 år.
På perrongen för att vinka av tåget står föräldrarna Maria och Erik Pihl, samt lillasyster Vivan, 6 år.Foto: Agnes Aronsson

En av ledarna som är med på lägret är Peter Wahlin. Han har varit aktiv inom scouterna sedan 1989 men är ledare sedan två år tillbaka.

– Vi vill att det här ska bli något för dem att komma ihåg. Det är mycket annat som är inställt i sommar så vi ville att de skulle ha något att se fram emot.

Scoutledare Peter Wahlin, tillsammans med Angelica Severin och Magnus Wilhelmsson.
Scoutledare Peter Wahlin, tillsammans med Angelica Severin och Magnus Wilhelmsson.Foto: Agnes Aronsson

En av de saker som har ställts in på grund av pandemin är Vasalägret som skulle hållas ute på Stensö i sommar, med 1600 scouter. Nu får Tallhagens scoutkår istället vara med om ett sommarläget i mindre variant. De har fått låna lägerplats av Örkens scoutkår i Braås, där de ska tälta. På schemat står flera scoutaktiviteter så som surrning, eldning, knopar, kasta livlina, gå spår, lägerbål, matlagning på stormkök. En del bad kommer också hinnas med såklart!

– Vi har en verksamhet som är anpassad och vi har uteaktiviteter. Vi är vana att ta hand om oss själva och andra, så det här kommer gå jättebra, säger Peter Wahlin.

Packning på centralstationen.
Packning på centralstationen.Foto: Agnes Aronsson
Samling innan tågresan.
Samling innan tågresan.Foto: Agnes Aronsson
Vally Severin, 11 år, har varit scout i fyra år.
Vally Severin, 11 år, har varit scout i fyra år.Foto: Agnes Aronsson
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons