GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vasa-utställning kommer till Borgholms slott

Nu tar nästa slott över utställningen ”Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt”.
Publicerad 13 april 2022
Foto: Adam Humlesol

Utställningen har tidigare huserats i Kalmar slott och sedan den invigdes 2020 har den turnerat runt om i Sverige. I sommar landar utställningen i Borgholms slott. Det är en utställning som uppmärksammar en epok i Sveriges historia där temat rör sig kring ämnena makt, manipulation och propaganda.

– Det här är en utställning som ger oss kunskap om vad som hände i Sverige för 500 år sedan. Historien om Gustav Vasa, en manipulerande makthavare, är också relevant att reflektera över idag, säger slottschef Tommy Josefsson, i ett pressmeddelande.

Utställningen huseras i fyra av slottets salar. Slottets största festsal, Drabantsalen, fylls upp av Vasas skägg som både lyser och talar.

– I Drabantsalen får besökarna en helhetsupplevelse där modern teknik med ljus och ljud tar plats under de dramatiska stenvalven. Det finns även ett öländskt perspektiv med i utställningen. Gustav Vasa och hans söner hade en stor påverkan både på de öländska kungsgårdarna och på Borgholms Slott. Det är en historia som är viktig att lyfta fram, säger Tommy Josefsson.

Utställningen, som sker i samarbete med Kalmar slott och Livrustkammaren i Stockholm, visas på Borgholms Slott från den 18 juni till och med den 14 augusti 2022.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.