Vasabrunnen komplett: David och Goliat tillbaka på torget

Efter drygt två års frånvaro är nu bronsskulpturen som kröner Vasabrunnen på Larmtorget i Kalmar tillbaka.
Publicerad 31 maj 2021
Oscar Andersson och Sune Johnsson såg till att få David och Goliat på plats tillsammans med kranföraren Anders Johansson (utanför bild).
Oscar Andersson och Sune Johnsson såg till att få David och Goliat på plats tillsammans med kranföraren Anders Johansson (utanför bild).Foto: Simon Karlsson

Pelaren ställdes dit nyligen och på måndagsmorgonen lyftes skulpturen, föreställande David och Goliat, på plats. Nu är brunnen komplett för första gången sedan i mars 2019, då skulptur och pelare monterades ned och fraktades bort.

– Fästena på pelaren var lösa och det var i dåligt skick även i övrigt. Vi pratar trots allt om avlagringar sedan 1926, säger byggprojektledare Jim Olofsson från kommunledningskontoret.

– Sådana avlagringar på bronset måste tas bort väldigt försiktigt, säger bebyggelseantikvarie Richard Edlund från länsmuseet.

Konserveringsjobbet har genomförts i Göteborg, av konservatorn Helena Strandberg.

Skulpturen tvättades med vatten och tensider och ytan skrubbades med mjuka borstar. Porös svart patina liksom beige beläggning, kalk och klargröna fläckar togs bort med skalpell. Tät svart yta på Davids bål och lår rengjordes endast med polerande tvättsvamp. För att snygga till och jämna ut färgkontraster retuscherades skulpturen med svart kolpigment och vaxoljekritor. För att skydda mot framtida korrosion vaxades skulpturen med vaxpasta, efter att ha upphettats med gaslåga för att driva ut vatten.

Richard Edlund, bebyggelseantikvarie på Kalmar läns museum, Katarina Johansson Storm, konstansvarig på kultur- och fritidsförvaltningen, Maia Dahlberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden och Jim Olofsson, byggprojektledare på kommunledningskontoret är alla mycket nöjda med att projektet är i hamn och Vasabrunnen vackrare än på mycket länge.
Richard Edlund, bebyggelseantikvarie på Kalmar läns museum, Katarina Johansson Storm, konstansvarig på kultur- och fritidsförvaltningen, Maia Dahlberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden och Jim Olofsson, byggprojektledare på kommunledningskontoret är alla mycket nöjda med att projektet är i hamn och Vasabrunnen vackrare än på mycket länge.Foto: Simon Karlsson

Inne i basen som pelaren står på har vattenslangar och annan utrustning till fontänen bytts ut, och en ny vattenförsörjning är på plats.

– Vi har byggt en ny brunn intill så det ska bli lättare att hålla fontänen med rent vatten, säger Jim Olofsson.

Vasabrunnen är skapad av Nils Sjögren 1926. Fundamentet består av en svit reliefer som skildrar Gustav Vasas befrielsekrig, vars koppling till Kalmar är stark då det var här han landsteg. Men vad är David och Goliats koppling till Kalmar?

– Nils Sjögren fick ett stipendium att resa till Italien. När han var där och besökte städer och byar noterade han att de ofta hade en staty av just David och Goliat på sitt torg, på piazzan. Det symboliserade en frihetssträvan. På 20-talet älskade vi att skapa fina platser här i Sverige så när Sjögren föreslog detta till Larmtorget så tyckte man det var ett mycket bra förslag. Lite fincreddigt klassiskt europeiskt till den mer grovhuggna Vasa, berättar Richard Edlund.

Idag är Vasabrunnen en självklar del av Kalmars stadsbild, och en anledning till att kommersialiseringen inte fullkomligt kan ta över Larmtorget.

– Den möjliggör att människor kan vara här utan att gå på puben, konstaterar Katarina Johansson Storm, konstansvarig på kultur- och fritidsförvaltningen.

Kostnaden för renoveringen landar på mellan 500 000 och 600 000 kronor.

bild 1/5
Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.