Annons

Vasakyrkan kraftsamlar inför hösten – sjunde resan till Ukraina med förnödenheter

Elverk och fordon står uppradade på en gårdsplan utanför Kalmar redo att köras ner till Ukraina. Det blir Vasakyrkans sjunde vända ner till det krigsdrabbade landet.
Publicerad 10 september 2023
Vasakyrkan ska ner till Ukraina för sjunde gången.
Vasakyrkan ska ner till Ukraina för sjunde gången.Foto: Linus Gunnarsson

Vasakyrkan kommer för sjunde gången att köra ner elverk och förnödenheter till Ukraina. Den första resan gick i januari i år efter att man två månader tidigare fått tag i ett antal kraftaggregatbilar, även kallar kraggbilar.

– Vi köpte ett gäng sådana. I princip åkte vi till Stortorget i Kalmar på julmarknad och sa: ”Hjälp, vi har köpt bilar men vi har inga pengar”. Vi lyckades samla in pengarna, säger Lennart Jakobsson.

Annons

Under året som gått har Vasakyrkan samlat ihop 9,5 miljoner och uppskattningsvis 5-6 miljoner i form av skänkta elverk och andra förnödenheter.

– Givmildheten är fantastisk, man blir otroligt imponerad. Den här resan som vi ska på nu är välfylld. Sedan satsar vi på i alla fall tre resor till i höst.

Ett elverk som ska ner till Ukraina.
Ett elverk som ska ner till Ukraina.Foto: Linus Gunnarsson

Vasakyrkan har riktat in sig på elverk och fick tack vare en annan organisation direktkontakt med en person som jobbade på energidepartementet i Ukraina.

– Det är alltid han som tar emot elverken när vi kommer dit. Då talar han om var de ska gå. Vi lämnar företrädesvis elverken på ett hjälpcenter, men vi har varit runt på olika ställen. Jag har själv varit i Kiev och utanför Lviv för att lämna elverk.

Alla som är med i hjälparbetet gör det helt ideellt och de har även blivit mer sammansvetsade själva.

– Man ser hur många olika kompetenser kommer fram i en sådan här grupp. Man kompletterar varandra, inte minst på resorna när det ska repareras och saker ska fixas, säger Lars Johansson.

– Det är ingen äventyrsresa, men det är ett äventyr. Det är ingen nöjesresa, men det är ett nöje. Vi åker som hjälparbetare, men vi har vansinnigt kul, säger Lennart.

Samuel Gränsmark, Göran Axelsson, Bosse Löwenham, Lars Johansson och Lennart Jakobsson.
Samuel Gränsmark, Göran Axelsson, Bosse Löwenham, Lars Johansson och Lennart Jakobsson.Foto: Linus Gunnarsson

Rapporteringen om kriget i Ukraina är inte lika intensiv som den var i början av året, men Lennart betonar att hjälpbehovet fortfarande är lika stort – om inte större.

– Nyhetsflödet funkar så att det är ingen nyhet längre. Vi vet och suckar och man orkar inte ta in det, vilket är naturligt. Men jag tror det är bra att påpeka att under sommaren är inte elbehovet stort, men nu blir det mörkt och kallt. Då behövs det massor av el.

Även avancerad sjukvårdsutrustning finns bland lasten.
Även avancerad sjukvårdsutrustning finns bland lasten.Foto: Linus Gunnarsson

– Där nere får man verkligen uppskattning och man förstår att det verkligen behövs. Det är det som gör att man fortsätter och vill jobba för det. Här har folk ställt upp fantastiskt med reservdelar och grejer som vi behöver. Det är ett väldigt engagemang i bygden. När man är där nere får man se att grejerna hamnar i rätta händer. Jag har varit nere två vändor och vid den andra resan när vi lastade av och rullade bort vår lastbil började räddningstjänsten direkt plockade in grejerna – täcken och mat – som de skulle köra till fronten. Det var en sådan direktkontakt som jag önskar alla fick vara med att uppleva, säger Lars.

.
.Foto: Linus Gunnarsson
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons