Annons

Västervik i AT-läkarnas topp – men inte Kalmar

Varje år skickas Sveriges Yngre Läkares Förening ut en enkät till samtliga AT-läkare där de får sätta betyg på sin utbildningsort. Västervik visar goda resultat genom att hamna på plats tre i årets AT-ranking. Kalmar hamnar däremot på plats 25.
Publicerad 4 september 2023
Länssjukhuset i Kalmar.
Länssjukhuset i Kalmar.Foto: Agnes Aronsson

I enkäten får AT-läkarna betygsätta medicin, kirurgi, psykiatri och allmänmedicin utifrån introduktion, handledning, instruktion, utbildning, kollegialt stöd och ett sammanvägt betyg.

Västervik blev bäst i länet med 5,65 poäng av 6,0 möjliga. Länssjukhuset i Kalmar fick 5,0 poäng.

Annons

Länssjukhuset i Kalmar och Västerviks sjukhus får båda mycket fina siffror gällande om de nuvarande AT-läkarna rekommenderar dem till andra. På länssjukhuset i Kalmar rekommenderas det till 100 procent och i Västervik 94 procent.

– AT-tjänstgöringen genomförs för att en läkare skall kunna få sin läkarlegitimation. Som ung kollega är det tydligt att man både behöver och värdesätter en tydlig introduktion, bra kollegialt stöd, tillgång till instruktion och att handledningen är prioriterad. Där känner jag som region att vi verkligen kan vara stolta över vårt arbete med AT-läkarnas tjänstgöring. Vi har i grunden en bra AT-organisation och ett gott utbildningsklimat ute på de mottagande klinikerna där AT-läkarna tjänstgör, säger Marina Oppenheimer, övergripande studierektor i Region Kalmar län, i ett pressmeddelande.

Enkäten:

Sedan 2000 har Sveriges Yngre Läkares Förening gjort en enkät och presenterat en rankning av AT-orterna. Den anses betydelsefull för vilken AT-ort man söker sig till.

I årets enkät är det sammanlagt 67 AT-orter som rankats av de drygt 1 881 AT-läkare som svarat på frågorna, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 33 procent.

Källa: Region Kalmar län

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons