Annons

Vernissage på Krusenstiernska för alla åldrar: ”Har varit helt underbart”

Var och vartannat barn hade en vallmoblomma - skapad av pinnar, piprensare och papper - i handen när de sprang omkring i solen på Krusenstiernska gården under fredagsförmiddagen den 9 juni. Det var nämligen vernissage, som en avslutning på vårens Kulturverkstad.
Publicerad 9 juni 2023

Kulturverkstaden har varit ett samarbete mellan öppna förskolan Måsen, Kalmar Kulturskola, Biblioteket och Krusenstiernska gården.

Dagen började visning på slottet där utställningen om Monet pågår. Därefter samlades både barn och vuxna på Krusenstiernska för att ta del av konst, sång, musik, såpbubblor, sol och en och annan glass.

Annons

– Vi har haft strålande sol varje vecka. Den här dagen blir avslutet för Kulturverkstaden för sommaren men vi träffas igen till hösten, säger Astrid Benson Pajanen som arbetar på Måsen tillsammans med Eva Sousa.

– Barnen har varit helt fascinerade och verkligen använt sina sinnen. Detta har varit helt underbart, det här samarbetet. Det är väldigt många föräldrar som kommer med sina barn och de uppskattar detta jättemycket och barnen längtar hit, säger Eva Sousa.

Temat under våren har varit konstnären Monet och boken Linnéa i målarens trädgård. Därför har barnen, med lite hjälp från de vuxna, även fått skapa näckrosor av papptallrikar och papper, mosaikbollar och målningar inspirerade av Monets målning ”Näckrosbryggan”. Det har även varit sångstunder, det har odlats och lästs - ett tillfälle att umgås mellan generationerna. Samarbetet har pågått varje fredag mellan den 28 april till vernissagens dag den 9 juni.

– Det har varit så många som har kommit - ungefär 100 personer kom till slottet idag och här är det också jättemånga. Det här har varit väldigt, väldigt kul. Ett härligt samarbete med olika kulturformer! Det är trevligt att använda den här platsen till det, säger Emma Angelin Holmén som är verksamhetsutvecklare på Krusenstiernska gården.

Astrid Benson Pajanen och Eva Sousa som jobbar på Öppna förskolan Måsen. I mitten står Emma Angelin Holmén som är verksamhetsutvecklare på Krusenstiernska.
Astrid Benson Pajanen och Eva Sousa som jobbar på Öppna förskolan Måsen. I mitten står Emma Angelin Holmén som är verksamhetsutvecklare på Krusenstiernska.Foto: Agnes Aronsson

Barnen har haft möjlighet att odla i Krusenstiernas lott, varje vecka har det varit musik och barnen har fått chans att vika fina krukor av notpapper. Det har även varit högläsning och boktips.

– Barnen har haft en väldigt härlig entusiasm. De kan springa runt och delta på sitt vis. En del fikar och en del är jätteengagerade, säger Emma Angelin Holmén.

Aiden 2,5 år och Leon, 10 månader med mamma Jennie Petersson.
Aiden 2,5 år och Leon, 10 månader med mamma Jennie Petersson.Foto: Agnes Aronsson

På plats fanns mammorna Jennie Petersson och Rebecca Wallin med sina barn.

– Vi har varit med alla gånger utom en. Det har varit så härligt och fint väder varenda gång. Det är perfekt för här kan barnen springa fritt. Det är jättefint med öppna förskolan i Kalmar och att man får chansen att mötas på det här sättet, säger Jennie Petersson.

– Det är första gången i år som vi är här men det är jättemysigt att vi hann sista gången. Det är så lyxigt att det här finns! Man känner sig så välkommen och det är bra pedagoger, säger Rebecca Wallin och tillägger,

– Alla småbarnsfamiljer tar sig inte till museum på egen hand så det här är en bra ingång för barnen att lära känna Monet. Tänk att det fanns en snubbe en gång i tiden som målade ganska fint, och 150 år senare kan en åttaåring som älskar att måla inspireras av honom genom detta. Det är ganska häftigt. Eliana sa att Monet använde ”unicornfärger”, säger Rebecca och ler och nickar mot sin åttaåring.

Annons

– Man kan vidga sina vyer här utan åldersgräns.

Deborah Wallin, 4 år, mamma Rebecca Wallin, Eliana Wallin, 8 år och Adriel Wallin, 9 år.

Deborah gillar att sjunga, Eliana gillar att måla och Adriel gillar fotboll men tyckte att det var kul att följa med ändå.
Deborah Wallin, 4 år, mamma Rebecca Wallin, Eliana Wallin, 8 år och Adriel Wallin, 9 år. Deborah gillar att sjunga, Eliana gillar att måla och Adriel gillar fotboll men tyckte att det var kul att följa med ändå.Foto: Agnes Aronsson
Atena, 2,5 år, Ana och Klea, 1 år.
Atena, 2,5 år, Ana och Klea, 1 år.Foto: Agnes Aronsson
Kompisarna Klas Walheim, 3 år och Otilia Thörnvall, snart 2 år tyckte att det var en superkul dag!
Kompisarna Klas Walheim, 3 år och Otilia Thörnvall, snart 2 år tyckte att det var en superkul dag!Foto: Agnes Aronsson
Oliver Eriksson, åtta månader, med mamma Marion Maina.
Oliver Eriksson, åtta månader, med mamma Marion Maina.Foto: Agnes Aronsson
Barnen testar att blåsa upp stora bubblor.
Barnen testar att blåsa upp stora bubblor.Foto: Agnes Aronsson
Sångstund på Krusenstiernska.
Sångstund på Krusenstiernska.Foto: Agnes Aronsson
Gabriella Okbamikael, 5 år, med sin pappa Kibron Okbamikael. ”Vi brukar vara på de här träffarna som Måsen anordnar. Det inspirerar till kreativitet och det gillar Gabriella”, säger pappa Kibron. ”Jag gillar att vara här och sjunga alla sånger och ramsor. Jag gillar att sjunga men det är roligast att pyssla”, säger Gabriella, som också har varit med och planterat blommor.
Gabriella Okbamikael, 5 år, med sin pappa Kibron Okbamikael. ”Vi brukar vara på de här träffarna som Måsen anordnar. Det inspirerar till kreativitet och det gillar Gabriella”, säger pappa Kibron. ”Jag gillar att vara här och sjunga alla sånger och ramsor. Jag gillar att sjunga men det är roligast att pyssla”, säger Gabriella, som också har varit med och planterat blommor.Foto: Agnes Aronsson
bild 1/6
Astrid Benson Pajanen och Eva Sousa som jobbar på Öppna förskolan Måsen.
Heléne Ingvarsdotter från Kulturskolan spelade och sjöng.
Eva Sousa från Måsen med Gabriella Okbamikael.
Vernissage på Krusenstiernska.
Oliver Eriksson, åtta månader, med mamma Marion Maina.
Deborah Wallin, 4 år, mamma Rebecca Wallin, Eliana Wallin, 8 år och Adriel Wallin, 9 år.

Deborah gillar att sjunga, Eliana gillar att måla och Adriel gillar fotboll men tyckte att det var kul att följa med ändå.
Astrid Benson Pajanen och Eva Sousa som jobbar på Öppna förskolan Måsen.
Heléne Ingvarsdotter från Kulturskolan spelade och sjöng.
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons