GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Veterinären tipsar – här är julfarorna du bör se upp för om du har husdjur

Det gäller att ha extra koll på sin hund eller katt i juletider. De flesta känner sina husdjur tillräckligt bra för att veta vad deras magar klarar av, men det finns ändå en rad julfaror som är bra att känna till.
Publicerad 23 december 2021
Veterinären Monica Landström från Ögonstenens djurklinik med katten Pixie och hunden Tesla.
Veterinären Monica Landström från Ögonstenens djurklinik med katten Pixie och hunden Tesla.Foto: Privat

– Det är många som inte klarar av att säga nej när djuren är så söta och sitter där och tigger. Men sticker mormor, farmor, kusiner och barnen till dem lite mat var så blir det mycket i totalen. Man måste vara försiktig, ge sådant de är vana att äta och inte i kopiösa mängder, säger veterinären Monica Landström vid Ögonstenens djurklinik i Kalmar.

Man bör passa sig för att ge sina husdjur sådant som de inte är vana att äta, eftersom det kan leda till kräkning och diarré.

– Och det vill man inte behöva ta hand om mitt i julstöket, dessutom så blir det ju synd om djuren. Ger man mat från julbordet som det är mycket fett i kan de få bukspottskörtelinflammation. Det kan även bli vajsing i kistan om de till exempel får för mycket kött, säger Monica Landström.

Katten Pixie och hunden Tesla inför julafton.
Katten Pixie och hunden Tesla inför julafton.Foto: Privat

Tips för hundägare:

Många hundar, liksom människor, är väldigt förtjusta i choklad.

– Det cirkulerar många chokladaskar och annan hemlagad choklad under julen, men man får tänka väldigt noga på var man placerar den. Framför allt hundar kan vara väldigt glupska med chokladen men den är giftig, så den måste man akta sig för. Likaså är lök, som också kan bli giftigt för hunden. Därför kan det vara bra att fundera över hur mycket lök man ska ha i köttbullarna om man vet att hunden också ska få.

Något som också är vanligt på julen är russin i glöggen. Men precis som vindruvor är även russin giftigt för hundar. Vissa tål det bättre, och andra sämre. En del hundar som fått några enstaka vindruvor har blivit väldigt sjuka.

– Russin är inget undantag även om det är torkat. Sedan har vi nötterna. Det kan finnas vissa gifter i nötter, men framför allt kan de stora nötterna göra stopp i tarmen. Det kan ta någon dag innan man märker det, när de börjar kräkas. Då får man röntga och så upptäcker man stoppet. Även talgbollar bör hållas undan från hundar, dels för att de är en fettbomb som de kan bli sjuka av, men de har också ett nät runt sig som kan fastna i tarmen.

Många gillar att ta ett smakprov av degar som jäser, men det är något som Monica Landström anser att man bör passa sig för att ge till sitt husdjur.

– Det kan bli jättefarligt. Dels jäser det i magen, men i jäsningsprocessen blir de också på fyllan. Man behöver åka in till veterinären och kräka dem om de fått i sig stora mängder, säger hon.

Katten Pixie och hunden Tesla är julfina.
Katten Pixie och hunden Tesla är julfina.Foto: Privat

Tips för kattägare:

När det gäller katter så är brukar de nästan kunna känna lukten av sådant som är farligt för dem – och såklart lockas till det.

Glitter till granen och luciaglitter är roligt, vackert och kul för katter. Likaså är paketsnören att leka med, men de har oftast en ganska fin tråd och när katter sväljer den och kommer ner i tarmen så börjar det tråda upp sig och skär sönder tarmen. Kommer tarminnehåll i buken blir de akut jättedåliga, säger Monica Landström.

Det även en del blommor som man bör fundera en extra gång på om man verkligen ska ha i hemmet. De är nämligen giftiga för katter.

– Till julen har man ju mycket julstjärnor, julrosor, hyacinter, amaryllis och liljor, som alla är giftiga för katter. Det är alltifrån hela växten till löken på växten som är farligt. Jag tycker att man kan googla om man är lite osäker, det finns mycket råd online vilka växter kattägare ska passa sig för. Sedan är det viktigt att hålla koll på tända ljus, för katternas burriga svansar kan snabbt ta eld.

Så för att dra en slutsats av detta, vad bör man tänka på som katt- eller hundägare?

– Det blir ofta en missriktad välvilja när man ger djuren maten från julbordet. Man får ta konsekvenserna, men det blir också synd om djuret som av oförstånd åt av julmaten. I övrigt ska man verkligen vara uppmärksam och försiktig. Akta så att djuren inte äter allt krimskrams som finns framme under julen, se upp för ljusen och ha brandvarnare i hemmet!

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.