VIKAB är kommunens färskaste bolag där människor växer: ”Får vara den man är”
Växtplats i Kalmar AB, eller VIKAB som det förkortas, är det färskaste av kommunens bolag. Verksamheten har dock funnits sedan 1986, men hette tidigare DEL-TA och ägdes då av Kalmar kommun och Nybro kommun tillsammans.
De senaste fem-sex åren började diskussionen om att dela på verksamheten och låta kommunerna äga sin egen verksamhet. Processen var i hamn 1 mars 2022 och då bildades bolaget VIKAB.
– Det är likt vilket kommunbolag som helst. Vi är ett aktiebolag som ska vara vinstdrivande, enligt alla regler. Men vi ska helst vara i balans, tanken är att det eventuella överskott man får återinvesteras i att anställa fler personer, säger Sara Dahlin, nyligen tillträdd vd på VIKAB.
Omkring 170 människor har olika typer av tjänster på VIKAB. Det är en plats för personer som hamnat utanför den reguljära arbetsmarknaden. Här kan personer i sitt tempo komma tillbaka till arbetsmarknaden genom praktik, arbetsträning och en anställning.
– Det kan också vara rätt i tiden eftersom det finns många människor som står långt utanför arbetsmarknaden, samtidigt som företagen skriker efter arbetskraft. Det finns ett glapp och det är där vi har en funktion. Det finns en arbetsgivare för alla människor. Vi utgår utifrån det som fungerar, istället för det som inte fungerar.
Den stora lokalen på Kungsgårdsvägen i Kalmar är öppen och ljus. Ljudet av skratt blandas med prassel från påsar som fylls med delar till svetshjälmar. Det är Elefteria Olofsson som med glädje utför sitt arbete och skämtar med kollegor. Hon började arbeta i verksamheten redan 1995-1996.
– Jag älskar mitt jobb! Jag började här för arbetsprövning och har fått anställning på vägen, säger Elefteria och ropar sedan på arbetskamraten Nouro Abdi Mahaad om att vara med på bild.
– Det är fantastiskt. Man får göra många olika typer av jobb säger Nouro, som för tillfället limmar ihop pappbitar som används som skydd vid förpackning av varor.
På arbetsplatsen finns även vissa utdelade roller som fadder, nyckelmontör och gruppledare. En fadder har lite mer ansvar för att ta hand om nya personer och att de ska trivas. En nyckelmontör har stor kunskap om arbetsuppgifterna och vad som ska göras och gruppledaren har ett övergripande ansvar.
Gruppledaren på den här avdelningen heter Peter Adolfsson. Han började på VIKAB, tidigare Del-Ta, för cirka sex år sedan.
– Alla har sitt bagage och sina svårigheter, men här får man vara den man är. Vi har roligt tillsammans. Jag började här med att arbeta två timmar per dag. Sedan ökade det successivt och från i somras har jag arbetat som gruppledare. Den här arbetsplatsen har betytt mycket och jag har vuxit jättemycket, säger Peter.
I resten av den stora lokalen utförs en mängd olika arbetsuppgifter. Exempelvis packas påskägg för hand, styrspakar och pedaler monteras och olika legoarbeten utförs.
– Vi står på tre ben: produktion, servicetjänster och arbetslivstjänster. Vi ser att det är de två senaste benen som vi kan behöva utveckla framåt, säger Sara.
Under det kommande året är tanken att VIKAB ska anpassa sig fullt ut i kommunens verksamhet.
– Det finns ganska mycket som behöver komma på plats. Tanken är att det här ska vara ett företag med god ekonomistyrning och kontroll. Goda affärer och god arbetsmiljö och personalpolitik. Vi ska helst vara den goda arbetsgivaren och goda arbetsplatsen. Vi ska vara en förebild.
Har man varit arbetslös länge kan VIKAB vara ett bra första steg där man får göra praktik eller arbetsprövning för att senare gå vidare i någon form av anställning.
– Vi försöker vara som vilken arbetsgivare som helst. Man stämplar in och ut och håller tider. Sedan har vi ett anpassat arbetstempo i allt vi gör för att det inte ska bli någon stress. Vi pratar om att man ska arbeta 100 procent av sin egen förmåga, man ska inte jämföra sig med någon annan, säger Mattias Augustsson produktionschef.
Arbetsplatsen är anpassad för att personer ska kunna utföra sina arbetsuppgifter efter sin egen förmåga på fler sätt än i olika arbetstempo.
– När man går runt här ser det ut som vilken produktion som helst, men man jobbar mycket med bilder. Det kan bero på att man är språksvag eller analfabet eller har andra funktionsnedsättningar. Man hittar verktygen för att få det att fungera och inte tvärtom, säger Sara.
De anställdas berättelser vittnar om att verksamheten har haft en stor betydelse i deras liv.
– Man platsar i ett sammanhang med arbetskamrater och känner sig behövd. Vi har inga påhittade jobb. Alla jobb vi utför är på riktigt. Det är någon som efterfrågar någonting och vi utför det, säger Mattias.
– Du kan förstå känslan av att kunna få en lön om man inte har fått det tidigare. Jag har bara varit här en månad, men jag är redan väldigt stolt över att jobba i den här verksamheten. Vi har varit en liten doldis, vi behöver synas mer, säger Sara.