Viktor debuterar med kokbok: ”Vill dela med mig – kanske blir påkörd av en buss”

Han har vunnit SM-guld och ett nordiskt mästerskap. Resan har därefter passerat Stockholms krogliv, innan han hittade tillbaka till Småland igen. Nu debuterar Viktor Ellström med kokboken ”Anteckningar från en matnörd”.
Publicerad 3 november 2020
Foto: Wilhelm Nilsson

Viktor Ellström, 25, är Kalmars färskaste författartillskott. Nyligen gav han ut kokboken ”Anteckningar från en matnörd” som inte liknar den som vi oftast ser i vårt kök. Huvudfokuset är mat lagad från grunden – alltifrån charkuterier till kroppkakor, recepten går att anpassa utefter tycke och smak och fotografier saknas.

– Den här boken symboliserar ”jag”. Här samlar jag mina personliga favoriter som dessutom går att laborera med hur man vill. I vanliga fall ser man ju kokböcker där man blir lite låst till receptet. Sedan har fotografierna bytts ut mot skisser. Jag tyckte att det passade bra ihop med titeln, säger Viktor Ellström.

Hur fick du för dig att skriva en kokbok?

– Jag har studerat till kock, arbetat som kock, och nu studerar jag vidare till kocklärare. Under en tio års tid har jag samlat på mig massor av erfarenhet som jag. 2017, när jag började skriva på boken, kände att jag ville föra mina anteckningar och kunskaper vidare. För vad händer om jag blir överkörd av en buss i morgon? Då har mina kunskaper inte varit till någon nytta.

Viktor medger, precis som boktiteln antyder, att han är en fanatisk matnörd. Intresset fastnade först under gymnasievalet. Viktor, som växte upp i Oskarshamn, hoppade på kockutbildningen på Borgholms gymnasium. Det var då han fick bekräftelse på att han har en talang i köket.

– Jag har vunnit ett nordiskt mästerskap en gång samt SM-guld två gånger. 2013 blev jag också årets unga kockelev, berättar han.

Därefter har resan gått via bland annat Hjalmars i Stockholm och nu vidare till kocklärarutbildningen på Linnéuniversitet samt debutant inom litteraturen.

Wilhelm NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.