Viktor Elm tipsar barn om böcker inför lovet

När KalmarPosten når Viktor Elm under torsdagseftermiddagen har han precis kommit ut från en inspelning på Dillbergs bokhandel. Han är ambassadör för Kalmar FF med Hjärtat, som bland annat arbetar ideellt med högläsning för barn på skolor. I dag har han spelat in boktips inför höstlovsveckan, som sammanfaller med Läslovet.
Publicerad 28 oktober 2021
Viktor Elm,  Johanna Jeansson (Dillbergs bokhandel) , Stella Arenberg och Peppe Fjell (Dillbergs bokhandel).
Viktor Elm, Johanna Jeansson (Dillbergs bokhandel) , Stella Arenberg och Peppe Fjell (Dillbergs bokhandel).

Läslovet har i år tema idrott och läsning, vilket är en perfekt kombination för Viktor Elm.

– Vi i Kalmar FF med hjärtat har tillsammans med Dillbergs idag spelat in fem boktips för låg- och mellanstadiebarn inför läslovet. Det blir en del läskiga boktips eftersom det sammanfaller med höstlovet. Klippet kommer skickas ut till skolor så att barnen kan få lite inspiration till läsning. Vi gör det här tillsammans med bokälskaren Stella Arenberg som går på Södra skolan, säger Viktor Elm.

Stella har valt ut en bok som passar för mellanstadieelever. Den heter Tio över ett och är skriven av Ann-Helén Laestadius. I klippet som de har spelat in berättar hon om handlingen och tipsar om boken.

– Det är väldigt mycket som händer i den här boken och jag tycker att den är väldigt bra, berättar Stella.

Men engagemanget sträcker sig längre än till boktipsen. Under lovet kommer Viktor Elm bland annat befinna sig på Guldfågeln arena under måndagseftermiddagen för att, i samarbete med Regionbiblioteket Kalmar och tillsammans med författaren Mats Wänblad, prata om läsning, personliga erfarenheter och hur läsning kan hänga ihop med idrott. Det är ett evenemang som hålls öppet för allmänheten.

– Och på torsdag ska jag till Mörbylånga kommuns bibliotek i Färjestaden och hålla ett litet föredrag och läsa lite. Jag ska prata om varför läsning och rörelse hör ihop och att det gynnar varandra. Sedan är vi även inbjudna av vissa fritids på läslovet där spelarna åker ut och läser för barnen. Det känns som att det är väldigt positivt just nu. Det går bra på planen och då blir allt mycket enklare att nå ut och fler drar i spelarna och vill att vi ska komma, säger Viktor Elm.

Varför brinner du just för högläsning för barn och unga?

– När jag var i Holland hade vi ett ett projekt där vi spelare åkte ut och läste för barn en gång om året. Det uppskattades väldigt mycket av alla, både av spelare, barn och lärare. Det måste man kunna utveckla, tänkte jag. När jag flyttade hem så hade jag det med mig i bakhuvudet, och det var en ganska genomtänkt idé. På grund av pandemin fick man chans att planera klart saker, och Kalmar FFs projekt satte igång. Så nu har vi bokrecenserat, spelat in boktips, ljudbok och så åker vi spelare, ledare och alla som är förebilder ut till skolor och läser.

Boktips
BoktipsFoto: Privat/Pressfoto

De fem boktipsen:

Cirkusdeckarna och Halloweenmysteriet - Dan Höjer

Sommarskuggan och camping-buset - Tina Mackic

Flykten till Amerika - Camilla Lagerqvist

Uppdraget i London - Jakob & Hanna Blixt

Tio över ett - Ann-Helén Laestadius

Viktor Elm under högläsning. Foto: Pressbild
Viktor Elm under högläsning. Foto: Pressbild
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.