GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Viljan att renovera ökar i Kalmar

Viljan att renovera ökade i Kalmar kommun under årets första tre månader. Den genomsnittlige invånaren i Kalmar spenderade 2 497 kronor på renovering under första kvartalet 2022 – en ökning jämfört med samma period 2021.
Publicerad 27 maj 2022
Genrefoto: Angel Nieto/Mostphotos
Genrefoto: Angel Nieto/Mostphotos

– Det är fascinerande att se att renoveringsviljan är fortsatt hög och ökar i många kommuner, även jämfört med de rekordstarka renoveringsåren under pandemin. Under första kvartalet ökade renoveringsviljan i Kalmar med 6,0 procent jämfört med samma period föregående år, säger Mikael Holmstrand, som är initiativtagare till Renoveringsindex, i ett pressmeddelande.

Renoveringsindex är en sammanvägning av rotavdraget och SCB:s handelssiffror, som visar hur mycket svenskarna renoverar.

Invånarna i Kalmar köpte rotavdragsberättigade tjänster för minst 72 miljoner kronor under första kvartalet i år, enligt Skatteverket. Handeln med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar omsatte omkring 107 miljoner kronor i kommunen. Att renoveringskostnaden per kommuninvånare steg med 6,0 procent under årets första tre månader, jämfört med året innan, innebär en större ökning än rikssnittet.

– Vi ser en fortsatt stark renoveringsvilja i landet, även om takten på ökningen tenderar att mattas av något. Sannolikt är det en följd av kriget i Ukraina och det kärvare ekonomiska läget med bland annat fortsatt höga materialpriser. Historiskt sett är ökningen däremot fortfarande hög, säger Mikael Holmstrand i pressmeddelandet.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.