Annons

Vittne såg full man sätta sig i bilen – följde efter och ringde polis

Efter fyra glas vin på förmiddagen tog en man i 65-årsåldern en biltur till närmsta livsmedelsbutik i Kalmar – bara 400 meter ifrån bostaden. Nu döms han för grovt rattfylleri.
Publicerad 22 februari 2022
Foto: Hedda Ottestam

Det var i augusti förra året som mannen drack vin på morgonkvisten. Sedan fick han för sig att han skulle ta bilen för att handla mat. Mannen och hustrun satte sig i bilen och körde två-tre minuter innan de var framme vid butiken.

Väl inne i butiken var det ett vittne som reagerade på att mannen i paret luktade starkt av alkohol samt att han var vinglig och hade en frånvarande blick, trots att de stod en bit ifrån varandra i kassakön. Det var tidigt på dagen och när paret var ute ur butiken såg vittnet att mannen satte sig bakom ratten, vilket hon reagerade kraftigt på. Hon följde efter bilen och ringde 112.

Annons

När paret kommit hem berättar mannen i förhör att han hunnit dricka ytterligare två glas vin innan polisen knackade på. Han berättar att han kände sig påverkad innan färden och var lite ostadig, men han tror körningen gick bra.

Vid provtagning visade det sig att mannen hade 1,33 promille alkohol i blodet. Dock menar mannen att han även druckit två glas efter färden. Men enligt tingsrättens bedömning talar analysvärdena för att det huvudsakliga intaget skett före körningen. Dessutom har vittnet på ett trovärdig sätt berättat att mannen luktade starkt av alkohol, var vinglig och hade frånvarande blick. Mannen har även erkänt att han kände sig påverkad och vinglig. Därmed anser tingsrätten att det är ställt utom rimligt tvivel att mannen hade mins 1,0 promille alkohol i blodet vid bilkörningen.

Mannen döms för grovt rattfylleri. Påföljden blir villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst. Om fängelse istället hade valts som påföljd skulle en månads fängelse delats ut.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons