Ytterligare 160 000 höns ska avlivas efter salmonellasmitta i nytt stall

Flera livsmedelskedjor återkallar ägg efter att salmonella hittats i ännu ett stall hos äggproducenten CA Cedergren i Fliseryd.
Publicerad 21 februari 2023
Genrebild. Bilden har ingenting med händelsen att göra.
Genrebild. Bilden har ingenting med händelsen att göra.Foto: Mostphotos

I början av januari återkallade flera livsmedelskedjor ägg som levererats från CA Cedergren, som är Sveriges största äggproducent. Detta då man i slutet av 2022 upptäckte salmonellabakterier i ett av hönsstallen vid en rutinkontroll.

Nu visar det sig att salmonellasmitta upptäckts i ytterligare ett hönsstall hos företaget.

– Vi utgår i nuläget från att det inte är ett nytt utbrott utan en del av det pågående utbrottet, där smittan nu påvisats i ytterligare ett stall, säger Maria Lundh, veterinär och smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, till Barometern.

Smittan ska ha upptäckts efter en utökad provtagning av Jordbruksverket som skedde efter det första larmet om smittoutbrott. Den ska även ha fångats upp i företagets egenkontrollprogram.

Smittan har lokaliserats till en avdelning i ett stall på gården, men samtliga djur i hela stallet kommer avlivas som en försiktighetsåtgärd.

– Vi kommer att besluta om avlivning av alla hönsen i det smittade stallet eftersom de sköts som en smittskyddsmässig enhet. Djuren som går ihop riskerar ju att ha utsatts för samma smitta. Avlivningen omfattar cirka 160 000 djur, säger Maria Lundh till Barometern.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.