GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Artikelserie: Så gick Johan Arvidsson från idé till författare – del 4

Hej allihop. Mitt namn är Johan och jag ska bege mig ut på ett äventyr. Ett äventyr som jag tänkte låta er följa med på. Ni förstår, till sommarn kommer jag att ge ut min första bok.
Publicerad 26 juni 2022
Detta är en personligt skriven text i Kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Privat

Formgivning

Döm inte boken efter omslaget! Ett fint talesätt som talar för att det är insidan som räknas. Jag håller med till 100 procent, men vill samtidigt inte sticka under stol med att ett trevligt omslag kan vara det berömda körsbäret på toppen av kakan!

Nu är vi tillbaka på Hagbys lilla bibliotek tillsammans med tolvåriga Johan. Långsamt spelar hans ögon över bokryggarnas titlar på fantasyhyllan. Där står de uppradade, alla hans favoriter. Vissa har han läst flera gånger, men här och var dyker det upp nya bekantskaper. När han stöter på en sådan nykomling så lyfts boken ut och framsidan studeras noggrant. En spännande komposition av drakar, trollkarlar eller alver kvalificerar boken till en närmare granskning. Är omslaget däremot intetsägande, för ”barnsligt” eller på annat sätt mindre tilltalande, så åker boken genast tillbaka upp på hyllan igen. Säg vad man vill, men första intrycket är viktigt!

Mitt arbete tillsammans med redaktören Li gick under våren mot sitt slut och det var dags för henne att skicka mig och mitt manus vidare till formgivning. Dags att ta fram en framsida, baksida och även allsköns texter, nummer och annat som hör till en färdig bok.

En av de sista sakerna som jag och Li diskuterade var bokens målgrupp. Det vill säga, hur gammal är den tilltänkta läsaren. Bra att veta här är att just fantasy och även den besläktade genren Sci-fi, är vad man kallar för ”cross-overs”. Det betyder kort sagt att bokens målgrupp inte nödvändigtvis har någon specifik ålderskategori av läsare. Ta Harry Potter som är ett lysande exempel på böcker som läses av gammal som ung.

Jag skulle absolut säga att min bok kommer uppskattas av någon som fyllt 12 år, men att min lilla testgrupp som med glädje följt mig i skrivandet alla är närmare.. ja, vi kan väl säga ”fullvuxna” utan att gå in på detaljer? Li förklarade att vi tyvärr ändå måste trycka in boken i ett av de förutbestämda facken. Hennes förslag var 12-15 år. Ok, fine!

– Så då har vi omslaget. Har du tänkt något på det?

Jag tror att Li kände mig tillräckligt väl för att veta att jag redan då visste EXAKT hur omslaget skulle se ut! Frågan var bara hur jag skulle få ner min vision på papper.

– Oroa dig inte Li, jag löser det!

Vi har redan tidigare etablerat att jag själv inte är någon konstnär av rang, men jag kan göra en skiss och sedan förklara exakt hur jag vill att denna vision skall se ut som slutprodukt. Jag känner mina begränsningar och jag visste precis vem som skulle hjälpa mig att få fram den!

– Tjena Fredrik, jag har skrivit en bok och jag vill att du skall hjälpa mig ta fram omslaget!

Min överraskade vän försökte först protestera. Han hade ju aldrig gjort nåt liknande förut!

– Och jag har aldrig skrivit en bok innan! Men jag tror på dig och att vi tillsammans kan göra något riktigt snyggt av det här! Hans nyfikenhet var väckt, även om han ännu inte var övertygad om att han var rätt person för jobbet.

Var det inte läskigt att lägga alla sina ägg i en korg hos en nybörjare, kanske du undrar? Inte alls! Min vän är en självlärd mästare inom bildredigering. Jag visste att han kan skapa ren och skär magi, bara han får lite vägledning och bra material!

Ingen kan koka soppa på en spik. Det behövdes ju bilder att mixa och trixa med för att skapa omslaget! På internet finns massiva bildbanker med fotografier som är fria för användning, men jag hade ju en väldigt bestämd bild av hur jag ville att mitt omslag skulle se ut. Jag visste att det skulle bli omöjligt att hitta det jag behövde. Jag fick helt enkelt stå modell för mitt eget omslag!

Hundratals försök senare! Skriv ut, klipp och klistra. Voila! En skiss till hur omslaget skulle se ut!

Jag är ingen formgivare som ni alla redan vet, men jag har själv varit en 12-årig älskare av fantasy! Jag minns hur viktigt omslaget var för mig i valet av bok där på biblioteket. Jag föreställer mig att det visuella intrycket fortfarande idag (kanske i än högre grad än när jag själv var 12) är superviktigt.

Fredrik och fortsatte arbetet med omslaget i flera månader. Min vana trogen, hade jag återigen satsat mig på en hårt arbetande småbarnsförälder med begränsad tid för mitt projekt. ”Tålamod Johan, tålamod!” Det är något jag försökt lära min femåriga brorsdotter. Tyvärr är det ju lättare att lära än att leva, men när jag fick se slutresultatet av Fredriks arbete så var det värt all väntan.

Text: Johan Arvidsson