GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bibliotekspersonalens bästa boktips

Har du svårt att välja vilken bok du ska sluka härnäst? Misströsta ej, här kommer bibliotekspersonalens bästa boktips inför julhelgen.
Publicerad 24 december 2021
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

Ola tipsar om Julrevy i Jonseryd och andra berättelser och Två pistoler Av Klas Östergren

Bara ett år efter mastodontverket Renegater är Klas Östergren tillbaka med inte mindre än två böcker. I Två pistoler sitter den åldrande och före detta hovstallmästaren Adolf Fredrik Munck landsförvisad i Italien och ser tillbaka på ett händelserikt liv. Mest känd har Munck blivit för att han handgripligen sägs ha hjälpt till i de sexuellt oerfarna Gustav III och Sofia Magdalenas äktenskapliga säng, vilket ledde till ryktet att det var han och inte kungen själv som var far till Gustav IV Adolf. Mästerligt skildrar Östergren maktspel och intriger i det sena 1700-talets Sverige. Missa inte heller Östergrens samling med julnoveller. I Julrevy i Jonseryd blandas tidigare utgivna pärlor som White Trash Christmas och Röd jul med nyskrivna noveller. Båda böckerna är ren och skär läsglädje.

Klara tipsar om Lottas jul av Lotta Kuhlhorn

Har du som tomten och jag lust att pyssla? I boken "Lottas jul" av Lotta Kühlhorns hittar du härliga idéer till julpyssel. Författaren har inspirerats av äldre tiders julpynt.

Emma tipsar om A darker shade of magic av Victoria Schwab

Första delen i en fantasytrilogi med spännande böcker som går relativt snabbt att läsa. Utspelar sig i 1800-talets London, men även i andra världar.

Kicki tipsar om Furan av Lisen Adbåge

En rysare i bilderboksformat! En familj hittar sin drömplats där de vill bygga ett nytt hus. De använder träden som står på tomten och de river det gamla huset som fanns innan. Något är dock konstigt, de hör och känner en massa märkliga ting kopplade till träden. Hela familjen mår också konstigt och snart börjar de inse vad som händer… En riktigt spännande och lite kuslig bok med passande illustrationer. Ger en tankeställare om vad vi gör med naturen och vad kan den göra med oss?

Kim tipsar om Horungen av Dorothy Allison

Omskakande uppväxtskildring från de södra delarna av USA. Unga flickan Bone växer upp i en ökänd under tuffa förhållanden och upplever att världen inte är en särskilt skyddad plats. Släkten är den trygga platsen, men allt ställs på ända när hennes styvfar blir allt hårdare mot henne. En otroligt starkt roman som rymmer så mycket. Det är klass, familj, samhällsstrukturer, våld och makt samt hur svårt det är att vara människa. Som lämnar en med tanken att världen inte är särskilt rättvis och förnuftig.

Anna H tipsar om Fallet med den rysliga skuggan av Kristina Ohlsson

Jag vill tipsa om den nya serien Spökbyrån av Kristina Ohlsson som förut mestadels skrivit rysare för mellanstadieåldern. Spökbyrån passar för lågstadieåldern och är rikligt illustrerade, lagom läskiga och riktigt mysiga böcker - perfekt jullovsläsning! Elsa och Kalle bor i Gula Slottet i Dimdalen tillsammans med sin farfar Nikodemus, som lärt barnen allt om hur spöken fungerar. En kulen kväll bankar det på porten. En desperat man söker hjälp för att bli av med vad som verkar vara ett ilsket spöke i hans lägenhet. Elsa och Kalle påbörjar sina efterforskningar. Är spöket farligt? Vad vill det egentligen?

Emmi tipsar om Vita lögner, röda hjärtan av Nora Dåsnes

Sommarlovet är snart slut och Tuva ska börja sexan. Hon ser fram emot att träffa sina bästisar Bao och Linnea, men under första dagen är inte allt som vanligt. Linnea vill inte leka i skogen längre och det visar sig att hon blivit ihop med Martin. Ju längre tiden går desto mer börjar Linnea och Baos vänskap att falla isär. I mitten av allt står nu Tuva som inte vet vad hon ska göra. Hon vill ju inte verka omogen men hon vill ju inte heller såra Bao. Dessutom har det börjat en ny tjej i klassen som får Tuvas hjärta att slå lite extra.

Muazaz tipsar om Hina intaqala Findus av Sven Nordqvist

En fin bilderbok som finns utgiven på både arabiska och svenska.

Carola tipsar om Där isarna råmar av Jennie Lundgren

I denna bok har naturen i Norrland en framträdande roll. Boken handlar om Nina 11 år som bor tillsammans med sin sjuka mamma och sin moster som har missbruksproblem. I boken får vi också följa poliserna Irene och Max som tillsammans med sina kollegor på stationen i Kalix försöker hitta en flyktingpojke som varit försvunnen i flera månader. Norrland är ett stort område för poliserna att täcka in. Nina har det inte så lätt i huset och moster sköter inte allt så bra. En dag slutar det med att Nina får ge en morfinspruta åt sin mamma när hon har så ont. När Nina väl har gjort det så upphör mamman med andningen och Nina får inte liv i sin moster men ringer så hon får hjälp av ambulanspersonal. Strax efter så är Nina försvunnen ingen kan hitta henne och det är då Irene och Max börjar leta efter henne också. Det händer en massa konstiga saker men de hittar henne. Detta är som sagt en spänningsroman med ruggiga inslag fast ändå ville jag läsa färdig. Slutet var väl så där, lite förutsägbart.

Therese tipsar om Giftmakerskan av Sarah Penner

Det här är verkligen en fantastisk berättelse! Jag läser i vanliga fall inte historiska romaner men den här boken är en sådan medryckande och intressant sidvändare, som jag inte kunde lägga ifrån mig. Två livsberättelser vävs samman från nutid till dåtid. Vi får följa historikern Caroline och apotekaren Nella från 1790-talets London. Nella hjälper kvinnor att giftmörda sina män. Män som har varit otrogna eller på annat sätt behandlat dem illa. Detta sker i hemlighet och giftet som Nella tillverkar får inte ges till andra kvinnor. Caroline hittar av en slump ett tvåhundra år gammalt dokument som beskriver det mystiska apoteket och de mord som skedde vid Themsens strand.

Anna F. tipsar om Gömställen av Katherine Arden

En perfekt bok för slukaråldern som gillar stämningsfull skräck! Boken handlar om Beth, två bröder som båda älskar henne och en överenskommelse med en leende man, som kan ge dig det du önskar mest av allt.

Elisabeth tipsar om Nattfalkarna av Elly Griffiths

Jag skulle vilja tipsa om en deckarserie av Elly Griffiths. Hon är nu inne på sin tolfte bok om den brittiska rättsarkeologen Ruth Galloway. Under seriens gång får vi följa hur Ruth gång efter annan blir indragen i rättsfall där man behöver hennes specialkunskaper. Samtidigt som Ruth hjälper polisen med sina arkeologikunskaper inleder också hon och den gifta kriminalkommissarien Nelson en kärleksaffär som medför stora konsekvenser för deras liv. Det är riktigt svårt att sluta läsa om Ruth och Nelson och allt som händer i deras liv, både i det privata och arbetslivet. Något som också ger böckerna en extra dimension är den egensinniga naturen i brittiska Norfolks.

Emma tipsar om Terapeuten av B. A. Paris

En psykologisk thriller som är makalöst spännande. Författaren är ny för mig och jag läste boken efter att en biblioteksbesökare tipsat mig. Så nu vill jag sprida den vidare till fler och passa på att tacka för de boktips som jag har fått under året genom samtal med besökare på biblioteket.

Ingela tipsar om Aldrig backa av Cina Friedner

Lydia går i 5:an och nu har hon och hennes kompisar fått nog! Killarna är skitjobbiga, störiga, taskiga och tar all plats i skolan. Tjejerna bestämmer sig för att göra likadant. Det blir inte så populärt bland varken killarna eller lärarna… Det är spännande att vartannat kapitel är skildrat ur Lydias perspektiv och vartannat kapitel ur Ivans. ”Aldrig backa” är en viktig och mycket bra bok.

Emelie S. tipsar om Evig natt av Michelle Paver

En riktig rysare att kura ihop sig med i vintermörkret. Boken har undertiteln [En arktisk spökroman]. Året är 1937 och den ensamma och fattiga studenten Jack har precis fått ge upp sin dröm om att studera vidare. Men så blir han erbjuden att följa med på en arktisk expedition som radiotelegrafist. Jack passar inte in i gruppen av unga priviligierade män, men lockas samtidigt av löftet om ett annorlunda liv. Den lilla gruppen slår läger i en avlägsen obebodd vik och påbörjar sin forskning, men expeditionen verkar otursförföljd redan från början. En efter en tvingas dess medlemmar att ge sig av. Till slut är det bra Jack kvar, ensam i mörkret. Men kanske är Jack inte helt ensam ändå, något väntar i mörkret där ute . . .

Henrik tipsar om Kreativ friktion av Jan Gradvall

Jag vill tipsa om boken "Kreativ friktion - handbok för nytänkande" av popprofessorn Jan Gradvall och futurologen Magnus Lindkvist. Boken består av ett antal välskrivna betraktelser om kreativitet och nytänkande, ypperligt illustrerade genom exempel från teknik-, kultur- och populärkulturhistorien.

Helena tipsar om Tomten är vaken av Astrid Lindgren

Det är en mörk och kall vinternatt. Just en sådan natt när människorna kryper ihop i sina hus och inte låter elden slockna på härden. Alla djur och människor sover, men någon är vaken. Tomten vakar över gården. Han ser till att varken djur eller människor fryser om natten och han talar med djuren på tomtevis, ett tyst litet språk som djur kan förstå. En underbart poetisk julberättelse som Astrid skrev redan 1960 men som fått nya illustrationer av Kitty Crowther. Den passar alla från tre år och uppåt!

Caroline tipsar om Je m'appelle Agneta av Emma Hamberg

Feelgood! En mysig och romantisk bok om Agneta som 49 år gammal åker till Frankrike för att bli aupair till en ung pojke. Väl på plats i Provence visar det sig att hon ska ta hand om Einar, en äldre lagom förvirrad äldre man. En charmig historia med tydliga karaktärer och fina miljöbeskrivningar.

Jens tipsar om Tomten av Viktor Rydberg

Midvinternattens köld är hård,

Stjärnorna gnistra och glimma.

Alla sova i enslig gård

Djupt under midnattstimma.

Så börjar Viktor Rydbergs berömda dikt om tomten. En riktig klassiker att läsa kring jul.

Lotta tipsar om filmen "Nomadland"

Filmen fick tre Oscars i år bland annat för bästa film. Filmen som är melankolisk, lågmäld och samtidigt väldigt fin och verklighetsnära passar att se en ruggig dag eller kväll insvept i täcke eller filt.