GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bibliotekspersonalens boktips hjälper dig att hitta rätt

Är du i behov av boktips? Misströsta ej. Bibliotekspersonal i Kalmar har koll på läget och ger tips på 23 böcker och en film som du kan gosa ner dig i soffan med.
Publicerad 25 december 2022
bild 1/24
Maria Magdalena tipsar om Grim av Sara Bergmark Elfgren: I åttiotalets Stockholm förändras Håkans liv när han träffar Grim, tillsammans startar de death metal bandet Dark Cruelty men deras drömmar går i kras när Grim plötsligt dör. Trettio år senare har Håkans son Kaspers fått sitt drömjobb på Gröna Lunds spökhus efter att ha kämpat med en depression. Samtidigt börjar Grim visa sig i Kaspers drömmar. Kasper börjar fundera allt mer över Grims död som omges av myter, myter som är mer skrämmande än Gröna Lunds spöken... Vad var det egentligen som hände? Tillsammans med sin vän Iris börjar han gräva i det förgångna. Riktar sig mot unga vuxna men med sina referenser till den svenska metal scenen på 80-talet kommer den uppskattas även av fans av den musikgenren.
Veronika tipsar om boken Välkommen till Flanagans av Åsa Hellberg: Romanserien om hotell Flanagans består av tre böcker som utspelar sig på 60-talet fram till 00-talet. Huvudkaraktären i första boken är Linda Lansing som ärver det anrika hotellet efter sin far. Hon flyttar från Fjällbacka till London och tar sig an denna tuffa uppgift att driva ett av Londons mest kända hotell. Hon motarbetas från flera håll men hotell Flanagans behåller sin starka position och förblir en plats fylld av lyx och glamour. Detta är böcker som gjorda för att sträckläsa och njuta av under julhelgerna.
Muazaz tipsar om God jul lilla Lök: Det här är en julkalenderbok med tjugofem kapitel som kan läsas ett om dagen till och med juldagen. En mysig bok att läsa högt tillsammans.
Stefan tipsar om Ödet och ursinnet av Lauren Groff: Lotto och Mathilde, var och en med en udda bakgrund, träffas och inleder ett intensivt förhållande. De har stora planer och förväntningar på livet tillsammans och det blir en vacker storslagen och sorglig historia.
Pia tipsar om Lektioner i kemiav Bonnie Garmus: Det är tidigt 1960-tal och den unga begåvade Elisabeth Zott ska börja sitt liv som kemiforskare. Detta visar sig vara svårt i den ganska inskränkta värld som är forskningsinstitutet där hon jobbar. Hon råkar ut för flera svårigheter och livet ger henne vassa törnar och skickar henne i nya riktningar. Av en händelse hamnar hon på en TV-station som ansvarig för ett matlagningsprogram. Detta blir mycket populärt och sänds i flera delar av landet. Men det kanske inte riktigt är vad hon tänkt sig. Det är en jättehärlig bok med fina karaktärer. Man skrattar ibland, är arg ibland och sen rinner tårarna rätt vad det är. Den är lite trög i början, men ge inte upp!
Ellinore tipsar om Minnen av honom av Colleen Hoover: Kenna Rowan återvänder till staden där allt gick snett efter att ha avtjänat ett femårigt fängelsestraff. Allt hon vill nu är att återförenas med sin fyraåriga dotter, vilket är allt annat än lätt. En väldigt tänkvärd och berörande bok om svek, kärlek och tragedi.
Emma H. tipsar om Tiden av Matilda Ruta: En vackert illustrerad faktabok för barn, men även vuxna kan läsa den med stor behållning. Passar dig som är nyfiken på tiden, på jordens långa historia och hur det var på jorden innan vi människor kom hit. Hur passar vi in i livet här på jorden? Boken bjuder på en spännande tidsresa och många frågor att fundera över!
Therese tipsar om Städerskan av Nita Prose: Det här är en bok med mycket hjärta. Molly städar på Regency Hotell. Hon har svårigheter med sociala kontakter men är desto bättre på sitt arbete, rentav exceptionell faktiskt, tycker Molly. Hennes mormor som hon bott ihop hela sitt liv har nyligen gått bort och lämnat ett enormt tomrum i hennes hjärta och tillvaro. Saknaden är stor efter henne, men framförallt alla rutiner de hade tillsammans. Allt har sin plats och det städas på olika platser i hemmet på bestämda dagar. En morgon när Molly ska städa affärsmannen Charles Blacks svit, så hittar hon honom död i sängen...
Jennifer tipsar om Du kommer att kunna sticka när du är klar med den här boken av Rosie Flectcher: Vill du snabbt och enkelt lära dig sticka? Kanske även ge bort årets julklapp till någon i jul? Då rekommenderar jag boken “Du kommer att kunna sticka när du är klar med den här boken” av Rosie Flectcher. Med enkla instruktioner och roliga projekt, så kommer även du kunna ha en halsduk eller något annat mysigt bums!
Wictoria tipsar om Ett hav av minnen av Fiona Valpy: En fin berättelse om hur ett barnbarn hjälper sin mormor att berätta hennes historia. Det handlar mycket om kärlek och äktenskapets i nöd och lust. Att fortsätta prata med varandra och känna tillit. Den skildrar även en del hur livet var under andra världskriget och dess hemskheter. Konstnärskap, vackra härliga minnen av havet och stranden. Men även sorg, djup vänskap och kärleken till sina barn och hur man skyddar dem. Att ha mod att ge andra chanser.
Klara tipsar om Små glädjeämnen av Clare Chambers: Jean arbetar som journalist på en lokaltidning utanför London och bor hemma hos sin mor. En dag får hon i uppdrag att intervjua en kvinna som säger sig ha varit med om en jungfrufödsel. Jean blir mer och mer fascinerad av historien och kommer kvinnans familj närmre än hon tänkt sig från början. *Bokens underbara 50-talsmiljöer och lågmälda humor är tillsammans med dess intressanta karaktärerna och oväntade kärlekshistoria en underhållande läsning.
Elisabeth tipsar om Mitt liv som råtta av Joyce Carol Oates: Skulle du våga anmäla ett mord? Skulle du våga anmäla om det är dina bröder som är mördarna? Det vågar tolvåriga Violet, men blir i samma stund utfrusen från familjen. Helt ensam i världen frågar hon sig vad som är viktigast; att följa sitt samvete eller vara lojal med sin familj. En tankeväckande och spännande roman från den ständigt nobelpris-tippade Joyce Carol Oates.
Emma U. tipsar om Diamantöga av Kate Quinn: Den här boken handlar om Ludmila Pavlitjenko, en sovjetisk prickskytt som var med och försvarade Ukraina mot Tyskland under andra världskriget. Med hjälp av Ludmilas egna memoarer och en del fiktion har Kate Quinn i den här romanen lyft och levandegjort hennes fascinerande öde. Ludmila stred i början av kriget, innan USA och Storbritannien kommit till Sovjetunionens hjälp och en del av de platser i Ukraina som omnämns i boken känner man igen från dagens nyheter. Man får också en inblick i de stridande kvinnornas situation och den sovjetiska propagandamaskinen. Samtidigt är det en fiktiv roman, med drömmar, känslor, kärlek och intriger och allt som hör till. Gripande läsning!
Henrik tipsar om Presidentens apelsiner av Abbas Khider: Henrik tipsar om Presidentens apelsiner som handlar om den unge Mahdi som på sin studentdag oskyldig arresteras och kastas i Saddam Husseins fängelse. En bitvis förfärlig, men lättsamt skriven berättelse om fängelsevistelsen blandat med tillbakablickar på barndomen och uppväxten. Delvis självbiografisk roman.
Caroline H. tipsar om Vildmarkströjor av Linka Neumann: Här hittar du inspiration till ditt nya stickprojekt! Förutom mönster och stickbeskrivningar är boken full av fotografier på snygga tröjor i vackra och inspirerande miljöer.
Carina T tipsar om Lucky Lada och jag av Maria Maunsbachs: Carina tipsar om Maria Maunsbachs Lucky Lada och jag. Denna 446 sidor långa roman utspelar sig under en enda dag. Freja är tillbaka i Höör under julhelgen och tänker gå på hemvändarkvällen på ortens uteställe Lucky Lada. Man får ta del av flera anekdoter från ungdomsåren i Frejas jakt på någon som kan tänka sig att göra henne sällskap. De blir till en uppväxtskildring som skaver en del, men som framför allt får en att skratta högt flera gånger under läsningen.
Anna F. tipsar om Stykpojken av Lena Ollmark: Tess, André och Elle ses vid den gamla lekplatsen efter ett långt sommarlov. Elle har något viktigt att berätta - men kvällen slutar i en fruktansvärd olycka. Tess förlorar sin bästa vän och André sin första flickvän. Tess och André tål inte varandra, men båda älskade Elle. Snart börjar båda två drömma mardrömmar. Om en ond pojke. Han skrämmer dem och gör dem illa. När de vaknar upp har dem blåmärken.
Emelie S. tipsar om Persepolis: Marjane Satrapis självbiografi i serieform. Den första delen av fyra. Historien börjar år 1979 i Iran då shahen störtas och den islamistiska revolutionen segrar. Marjane är sex år och händelserna skildras genom hennes ögon, från barndomen med uppväxten i det nya samhället som skapades, tills att hon som ung flicka skickas till Österrike för att skapa sig ett nytt liv och hur hon senare återvänder till Iran när hemlängtan blir alltför stark.
Amira tipsar om filmen Nightmare Alley: I filmen får vi följa Stan Carlisle, en mystisk luffare som lämnar sitt gamla liv och slår sig ihop med ett karnevalsällskap fylld med freaks och lurendrejar. Där börjar han umgås med Zeena och Pete som lär honom tankeläsning. Stans talang att manipulera människor utvecklas väldigt snabbt och han och flickvännen Molly bestämmer sig för att lämna karnevalen och åka till storstaden. Där sätter de ihop upp en egen tankeläsarshow och sakta blir Stans kundkrets större och mäktigare. Det hela ställs på sin spets när han möter psykologen Dr. Lilith Ritter som han inleder ett förhållande med. Hon använder honom till sina egna syften och det visar sig att hon kan vara ännu farligare än vad han är. En läcker och stämningsfull thriller.
Carola tipsar om Inferno i snö av Marie Bengts: Hannah Lönn och hennes faster Lilly har bestämt sig för att fira jul på Öland på pensionat Paradiset. På väg dit överraskas de av fåken och kör fast.  De räddar sig in på Hallerums gård som var ett gästgiveri en gång i tiden och nu gjorts om till en sorts tillflyktsort för författare. Snöstormen stänger in dem på godset tillsammans med flera andra gäster. Konstiga saker börjar hända på gården och misstankarna riktas mot än den ena och en den andra. Det är spännande läsning till fåken har lagt sig och vägarna blir fria från snö.
Caroline A. tipsar om Den asiatiska köksträdgården” Odling och filosofi av Sutip Austad: Den är både en del av en livshistoria och trädgårdstips för odling av växter som passar i asiatisk matlagning och även recept. Författaren beskriver sitt liv som en bäck, som trots kvistar och allt som dämmer upp vattnet, fortsätter att rinna vidare. Hennes pappa begick självmord, hennes mamma var spelmissbrukare och sålde henne vidare som arbetare i ett hushåll där hon behandlades som en slav. Hon blev trakasserad på grund av sitt ursprung, men hittade en väg att gå framåt och skapade sig en odling på en bit jord i Sverige. Vill du verkligen ha bra tips till din köksträdgård så ska du låna den här boken, livsfilosofin och beskrivning av att leva av och med naturen får du på köpet.
Helena tipsar om Skriften i vattnet av John Ajvide Lindqvist: Sveriges skräckmästare John Ajvide Lindqvist har skrivit sin första deckare och den är bland de bästa deckarna jag har läst!
Ulrica tipsar om Den andra kvinnan av Therese Bohman: Jag vill inte tipsa om en bok, jag vill tipsa om en författare. Therese Bohman. En vän till mig undrade vad jag tyckte om Therese Bohmans senaste bok : "Andromeda". Den hade jag inte läst och insåg då att jag inte läst något av henne. I väntan på att jag skulle få den eftertraktade boken valde jag "Den andra kvinnan". Om en ung kvinnan som jobbar i bespisningen på ett sjukhus och inleder en relation med en överläkare. Som vilken kärlekshistoria som helst - men se det var det inte.  Therese Bohman - en fantastisk författare - läs allt ni får tag på.
Emilie F. tipsar om Mizeria av Melody Farshin: I boken Mizeria, uppföljarna Lowkey och 100K får du se svenska samhället genom unga människors ögon. De har växt upp i Orten. Har inte de förutsättningar som vi andra tar för givna. Hur känns utanförskapet och att inte ens tro att samhället och dess alla funktioner finns för dem? Du har redan en stämpel nästan omöjlig att tvätta bort. Då kan även dåliga beslut kännas lockande för att du ska få bli någon, få status. Kanske även bli fruktad. Böckerna är väldigt lättlästa & är skrivna ur olika syskons perspektiv. Författaren Melody Farshin är en vass komiker. Humorn hittar du också i dessa lättlästa böcker vid sidan av allt det mörka. Du blir fast direkt.
Maria Magdalena tipsar om Grim av Sara Bergmark Elfgren: I åttiotalets Stockholm förändras Håkans liv när han träffar Grim, tillsammans startar de death metal bandet Dark Cruelty men deras drömmar går i kras när Grim plötsligt dör. Trettio år senare har Håkans son Kaspers fått sitt drömjobb på Gröna Lunds spökhus efter att ha kämpat med en depression. Samtidigt börjar Grim visa sig i Kaspers drömmar. Kasper börjar fundera allt mer över Grims död som omges av myter, myter som är mer skrämmande än Gröna Lunds spöken... Vad var det egentligen som hände? Tillsammans med sin vän Iris börjar han gräva i det förgångna. Riktar sig mot unga vuxna men med sina referenser till den svenska metal scenen på 80-talet kommer den uppskattas även av fans av den musikgenren.
Veronika tipsar om boken Välkommen till Flanagans av Åsa Hellberg: Romanserien om hotell Flanagans består av tre böcker som utspelar sig på 60-talet fram till 00-talet. Huvudkaraktären i första boken är Linda Lansing som ärver det anrika hotellet efter sin far. Hon flyttar från Fjällbacka till London och tar sig an denna tuffa uppgift att driva ett av Londons mest kända hotell. Hon motarbetas från flera håll men hotell Flanagans behåller sin starka position och förblir en plats fylld av lyx och glamour. Detta är böcker som gjorda för att sträckläsa och njuta av under julhelgerna.
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.