GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Cajsa-Stina Åkerström debuterar som målande konstnär

När pandemin slog klorna i samhället satte det stopp för artisten och låtskrivaren Cajsa-Stina Åkerströms turnéer och konserter. Därför har hon istället fokuserat på sitt måleri.
Foto: Louise Swardshammar

Nu debuterar hon som målande konstnär med utställningen Den allvarsamma leken, en titel som är hämtad från Hjalmar Söderbergs roman med samma namn.

– Söderbergs boktitel fångar det som för mig är så centralt. Den prestigelösa lekens avgörande betydelse för allt skapande och liv. Titeln är också talande för min resa så här långt, en resa som började från noll i ett enda plirögt nyfiket utforskande. När all konsertverksamhet har legat nere har jag haft tid att i lugn och ro fullt ut undersöka bildmediet och leka mig fram till ett bildspråk, säger Cajsa-Stina Åkerström i ett pressmeddelande.

Foto: Louise Swardshammar

I Cajsa-Stinas måleri är ljusets spel i motivet en tongivande del. Hon beskriver sitt måleri som figurativt, organiskt och intuitivt.

– Jag arbetar med oljepastellkritor och färgpennor på papper. Blandar till egna nyanser med palettkniv och använder sen kniven, naglarna och pennor som ”penslar” när jag målar. Jag lägger också mycket tid och fokus på att hitta motiv där ljus, perspektiv och färger samverkar på ett för mig ultimat vis. Motiven hittar jag i omgivningarna när jag promenerar. Jag fotograferar och målar sedan på fri hand efter fotografiet, säger Cajsa-Stina Åkerström.

Utställningen visas mellan den 11-20 juni på Persona galleri i Kalmar.

Foto: LOUISE SWARDSHAMMER