Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Designduo tar nästa steg tillsammans med inredningsföretag

Designduon Johan Vilestål och Johan Sävesjö bryter ny mark och slår sig ihop med projekt- och inredningsföretaget Fjäder Interiör.
Johan Vilestål och John Sävesjö
Johan Vilestål och John Sävesjö
Foto: Henrik Thuresson

Designduon John Sävésjö och Johan Vilestål har bland annat skapat och designat det nya Kontorskollektivet på Varvsholmen. Kontorskollektivet är en kreativ mötesarena och ett coworkingspace i Kalmar och drivs av Kifab. Nu kommer duon att driva sin designstudio från Kontorskollektivet. Huvudkontoret ligger dock fortfarande kvar i Örebro.

Designduon har valt att kalla sin studio för Myt Design Studio. En myt är en berättelse som berättas från mun till mun, precis som duon vill arbeta med sin design. De vill skapa en historia som lever sitt eget liv och kan marknadsföra sig själv. 2018 vann designduon Svenska Designpriset med ett inredningskoncept de skapat till Häradssparbanken i Mönsterås.

Foto: Henrik Thuresson

– Det är i sig inget nytt men att vi väljer att integrera berättandet i både inredning och grafisk design är något vi brinner för. Vi har utvecklat vår metod under sju års tid vilket gör att vi både hunnit utveckla designprocessen och få bekräftelse för att det fungerar, skriver duon i ett pressmeddelande.

Duon går ihop med projekt- och inredningsföretaget Fjäder Interiör som redan verkar inom branschen. Många av Johan och Johns kunder finns inom hotell och restaurang, vilka har haft det tufft det senaste året. Däremot växer andra former av kontor och arbetsplatser.

– Vi tror att det kommer bli en revolution inom kontor och hur vi arbetar i framtiden. Där ligger vi också långt fram då vi redan innan pandemin påbörjat ett intensivt arbete med att utröna vilken typ av arbetsplats vi vill ha om 5 år. Dessutom vet vi att krögare är som fågel Fenix, när det vänder så kommer branschen att blomstra igen. I det längre perspektivet ser det ljust ut och det är då ett perfekt läge att ta ett steg framåt.

– Vi är övertygade om att konceptbaserad design kommer att bli mer och mer viktigt för att både bygga försäljning och att behålla kompetens. Det fungerar åt båda hållen, in i organisationen och ut mot kund. Att skapa en stabil grund för det man gör är alltid viktigt, även när det gäller inredning och grafisk design.

Foto: Henrik Thuresson

Hur framtidens arbetsplats kommer att se ut och vad som kommer att definiera den. Det är en svår fråga att besvara som Johan och John funderar mycket kring.

– Det tydligaste är att nu när man insett att de flesta kan arbeta från hemmet så ändrar det kontorens funktion. Förr behövde man ta sig till kontoret för att kunna utföra sitt arbete. Nu är det fundamentalt annorlunda, man kan nu utföra sitt arbete hemifrån, varför ska man då åka till kontoret? Det har visat sig att vissa saker fungera bra eller till och med bättre när man är hemma medan andra sämre. En aspekt är det sociala, vi människor måste träffa andra människor för att må bra. En annan del är lärande och kunskapsöverföring som är mycket svårt när man endast möts digitalt. Till sist kan man också nämna företagskulturen som också är svår att underhålla om man inte träffas på samma sätt. Vi arbetar just nu med flera projekt där vi försöker lösa just dessa frågor, det är väldigt spännande och lärorikt.

Läs mer