Kultur
Filmtipset

Experimentell panik-dans träffar rätt

Strasbourg 1518 (Kortfilm, ute nu på Mubi)
Publicerad 20 oktober 2020
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
”Titeln är en referens till den mytomspunna "dancing plague" i Strasbourg år 1518 där hundratals personer dog (enligt legenden) efter att de okontrollerat hade dansat kollektivt i veckor.” Viktor Jerner recenserar kortfilmen Strasbourg 1518.
”Titeln är en referens till den mytomspunna "dancing plague" i Strasbourg år 1518 där hundratals personer dog (enligt legenden) efter att de okontrollerat hade dansat kollektivt i veckor.” Viktor Jerner recenserar kortfilmen Strasbourg 1518.Foto: Mubi

Alla har vi drabbats på olika vis av covid-19 och de ringar på vattnet som viruset har fört med sig. Regissören Jonathan Glazer och kompositören Mica Levi, som skapade scifi-mästerverket “Under the Skin” (2014) tillsammans, tar all ovisshet, all ångest, alla jobbiga känslor och kanaliserar dem rakt in i den tio minuter långa kortfilmen “Strasbourg 1518”.

Titeln är en referens till den mytomspunna "dancing plague" i Strasbourg år 1518 där hundratals personer dog (enligt legenden) efter att de okontrollerat hade dansat kollektivt i veckor. I kortfilmen ser vi hur ett gäng dansare går loss fullständigt med experimentell panik-dans i sina respektive bostäder. De intensiva och nästan våldsamma rörelserna blir en sorts externalisering av den tysta panik som många av oss känner i dessa tider. En fullständigt knockout i all sin enkelhet.

Viktor Jerner