1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Filmtipset

Filmtips: En audiovisuell handgranat som detonerar i famnen

Outlaw King (Film, Netflix)
OUTLAW KING
Foto: Netflix

David Mackenzie, regissören bakom “Starred up” och "Hell or High Water", beger sig till medeltidens blodiga slagfält med streamingjätten Netflix som partner. Resultatet är en lika intim som storslagen film som petar ner "Braveheart" från den skotska tronen utan vidare ansträngning.

Den inledande scenen är en perfekt indikation på vad som väntar runt hörnet. I en nästan tio minuter lång obruten tagning ser vi först hur den eldiga skotten Robert the Bruce (Chris Pine) och hans gelikar tvingas knäböja och utlova sin lojalitet inför den engelska kungen Edvard I (Stephen Dillane). Vi tar sedan några steg tillbaka och följer med sällskapet ut ur deras tält fram till en enorm katapult som slungar iväg ett brinnande klot, avfyrat mot en närliggande fästning, så pass nära kameralinsen att man kan känna hettan och askan.

Mackenzie ödslar ingen tid på att försöka ge oss någon djupare förståelse för den övergripande konflikten mer än att det är frihetstörstande skottar på ena sidan av schackbrädet och förtryckande engelsmän på andra sidan. Frihet är en så pass universell och djupt rotad drivkraft att det räcker med att förstå att det är det som står på spel för att få ett grepp om huvudpersonernas motivation och agerande. Narrativets vikt läggs istället vid karaktärernas (felfritt spelade av exempelvis Pine, Aaron Taylor Johnson och den alltid lika monumentala Florence Pugh) känslor och subjektiva upplevelser, både på slagfältet och utanför. Spänning byggs och byggs tills den fullkomligt exploderar likt en handgranat i famnen.

Intima och nästan dokumentära karaktärsögonblick och längre dialoger mixas med storskalig och explosiv medeltidsaction, allt skildrat med oerhörd teknisk finess och kreativitet. Det är bara att lyfta på hatten och buga inför Mackenzie, än en gång.

Läs mer

Kalmar

Kalmar Vatten tar in extrahjälp – en utter

Uttern Ulla har fått en hedersroll. Hädanefter är det hon som presenterar vattenförbrukningen – i hopp om att spara vatten.

Öland

Pelle Aldestam "tvingas” ställa in – rasar: ”Det är för jävligt”

Riktar skarp kritik till kulturministern.

Nyheter

Risk för skogsbrand i hela länet

Risken för bränder i skog och mark är stor i hela Kalmar län, inklusive Öland.

Kalmar

Så blir veckans väder enligt SMHI

Det ser ut att bli en av sommarens soligaste veckor. Här är prognosen:

Öland

Rånet i Böda: Det här vet vi

ICA-handlaren hotades i sitt hem strax före rånet.

Öland

Två anhållna efter rån mot ICA-butik

Polisen fortsätter jakten på flera gärningsmän.