Kultur
Filmtipset

Filmtips: En viktig påminnelse och käftsmäll

Sauls son (Film, SVT Play)
Publicerad 12 oktober 2020
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
”I takt med att det finns allt färre överlevare kvar i livet och allt fler hopplösa skeptiker så är det viktigare än någonsin att påminna om förintelsens fasor. Det gör den ungerska regissören László Nemes på brutalt och orubbligt sätt”. Viktor Jerner recenserar Oscarsbelönade drama “Sauls son”.
”I takt med att det finns allt färre överlevare kvar i livet och allt fler hopplösa skeptiker så är det viktigare än någonsin att påminna om förintelsens fasor. Det gör den ungerska regissören László Nemes på brutalt och orubbligt sätt”. Viktor Jerner recenserar Oscarsbelönade drama “Sauls son”.Foto: Studio S Entertainment

I takt med att det finns allt färre överlevare kvar i livet och allt fler hopplösa skeptiker så är det viktigare än någonsin att påminna om förintelsens fasor. Det gör den ungerska regissören László Nemes på brutalt och orubbligt sätt med sitt Oscarsbelönade drama “Sauls son” (2015). Filmen utspelas i det ökända koncentrationslägret Auschwitz där judiska Saul (Géza Röhrig) ingår i ett sonderkommando. Han och flera andra judar har i uppdrag att systematiskt samla ihop lik och frakta dem till kremering. På avtrubbat vis utför han sin uppgift med skicklighet och effektivitet, men allt förändras när han under en av sina vanliga rundor får syn på en död kropp som han tror är den son han förlorade tidigare under kriget. En stenhård och viktig käftsmäll i filmform med otroligt skådespeleri och svettigt närgånget kameraarbete som inte glöms bort i första taget.

Viktor Jerner