Kultur
Filmtips

Filmtips: Excentriska superhjältar träffar helt rätt i säsong två

The Umbrella Academy (Serie, säsong två, Netflix)
Publicerad 17 augusti 2020
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Foto: Netflix

Första säsongen av “The Umbrella Academy”, en massiv superhjältesatsning på Netflix, hade höga toppar och avgrundsdjupa dalar. Berättelsen var stundtals spännande och de egensinniga karaktärerna var engagerande, men avsnitten kämpade samtidigt med svajig ton och stilgrepp som varierade vilt i kvalitet och effekt. Lyckligtvis har serien i sin andra säsong verkligen hittat fotfästet helt och hållet och levererar på hög nivå rakt igenom. Skaparna har insett precis vilken typ av serie det är, omfamnat det till fullo och gått “all in” på alla fronter.

Likt i första säsongen kretsar handlingen kring titelgänget, en grupp motvilliga superhjältar med vitt skilda krafter vars enda gemensamma nämnare är den excentriska och nonchalanta miljardär som adopterade dem vid födseln. Samtidigt som de mer eller mindre misslyckat försöker hålla ihop som familj utsätter deras adoptivfar dem regelbundet för diverse experiment och faror. De levde med andra ord inte lyckliga i alla sina dagar. I den andra säsongen kastas de tillbaka till början av 60-talet, varpå de får reda på att den apokalyps de försökte förhindra i första säsongen har följt med dem bakåt i tiden. De har bara dagar på sig att stoppa den och tvingas övervinna sina jämförelsevis småaktiga konflikter för att rädda världen.

Flytten av handlingen till 60-talet gör att serieskaparna får möjlighet att verkligen gå loss med foto och scenografi och maxa “flower power”-aspekten i det hela, vilket ger en visuell upplevelse som heter duga. Serien skäms inte det minsta för att den är baserad på en serieroman utan förstärker istället den kopplingen så mycket den bara kan. Varje avsnitt verkligen skriker serieestetik och jag älskar det. Dessutom har underhållningsvärdet gått från första säsongens svajiga sjua till en bombastisk elva på den tiogradiga skalan. De kreativa och skruvade actionscenerna är inget mindre än spektakulära. Tempot är halsbrytande, minuter känns som sekunder och helt plötsligt når man vemodet över att säsongen är över.

Viktor Jerner