Kultur
Filmtipset

Filmtips: Modern “True Romance” imponerar

The End of the Fucking World (Serie, Netflix)
Publicerad 3 oktober 2020
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
”Den svarta och brutala humorn är sylvass och storyn är lika skruvad och underhållande som vacker och oförutsägbar.” Viktor Jerner recenserar serien The End of the Fucking World.
”Den svarta och brutala humorn är sylvass och storyn är lika skruvad och underhållande som vacker och oförutsägbar.” Viktor Jerner recenserar serien The End of the Fucking World.Foto: Netflix

Tack vare filmer som “Bonnie and Clyde” (1967), “Badlands” (1973), “Raising Arizona” (1987) och “True Romance” (1993) har vi lärt oss att sympatisera med kriminella älskare som flyr från lagens långa arm. Problematiskt nog är det alltid lätt att dras med i den eldiga förälskelsen och bortse från de hemska dåd som karaktärerna begår. Jonathan Entwistles och Lucy Tcherniaks uppslukande “The End of the Fucking World” använder den paradoxen till sin fördel när de skildrar hur två tonåringar, psykopaten James (Alex Lawther) och nymfomanen Alyssa (Jessica Barden), flyr sina gråa liv ut i frihet. På vägen mot en mer spännande tillvaro hittar de varandra och en gemenskap de tidigare knappt kunde drömma om. Den svarta och brutala humorn är sylvass och storyn är lika skruvad och underhållande som vacker och oförutsägbar.

Viktor Jerner