Annons
Kultur
FILMTIPSET

Filmtips: Storslagen fantasysatsning

His Dark Materials (Serie, HBO Nordic)
Publicerad 10 januari 2021
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
”I serieform får denna svepande fantasy-saga det svängrum den behöver för att verkligen frodas och bli något riktigt minnesvärt.” Viktor Jerner recenserar His Dark Materials.
”I serieform får denna svepande fantasy-saga det svängrum den behöver för att verkligen frodas och bli något riktigt minnesvärt.” Viktor Jerner recenserar His Dark Materials.Foto: HBO Nordic

Efter snedskottet med filmen “Guldkompassen” (2007) tog det över tio år för någon att våga sig på en ny adaption av Philip Pullmans ambitiösa romantrilogi “Den mörka materian”. Den pampiga seriesatsningen “His Dark Materials” (första säsongen sändes 2019) visade att det gick att hitta helt rätt. Vi följer tonåringen Lyra (Dafne Keen, som slog igenom i 2017 års “Logan”) som blir indragen i ett omvälvande mysterium i en värld där människors själar tar skepnaden av djur som lever vid deras sida. I serieform får denna svepande fantasy-saga det svängrum den behöver för att verkligen frodas och bli något riktigt minnesvärt. Utöver Keen hittar vi också James McAvoy, Ruth Wilson och Lin-Manuel Miranda i rollistan.

Viktor Jerner
Annons
Annons
Annons
Annons