Kultur
Filmtipset

Filmtips: Vass Coppola på myshumör

On the Rocks (Film, Apple TV+, premiär 23/10)
Publicerad 24 oktober 2020
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
”Sofia Coppola sjunde och senaste film “On the Rocks” (2020) är nog även hennes mest publikfriande hittills. Premissen med en författare (Rashida Jones) som tar hjälp av sin casanova till pappa (Bill Murray) för att gå till botten med makens eventuella otrohet drar nämligen lite åt romcom-hållet.” Viktor Jerner recenserar On the Rocks.
”Sofia Coppola sjunde och senaste film “On the Rocks” (2020) är nog även hennes mest publikfriande hittills. Premissen med en författare (Rashida Jones) som tar hjälp av sin casanova till pappa (Bill Murray) för att gå till botten med makens eventuella otrohet drar nämligen lite åt romcom-hållet.” Viktor Jerner recenserar On the Rocks.Foto: Apple TV+

Heter man Coppola i efternamn är det oundvikligt att hamna i den massiva skuggan av Francis Ford Coppola, regissören bakom klassiker som “Gudfadern” (1972) och “Apocalypse Now” (1979). I fallet med Sofia Coppola är det orättvist, då hon är så mycket mer än bara sin fars dotter. I egen rätt är hon en briljant filmskapare med allt från Oscarsvinnande “Lost in Translation” (2003) till underskattade “The Beguiled” (2017) på meritlistan. Hennes sjunde och senaste film “On the Rocks” (2020) är nog även hennes mest publikfriande hittills. Premissen med en författare (Rashida Jones) som tar hjälp av sin casanova till pappa (Bill Murray) för att gå till botten med makens eventuella otrohet drar nämligen lite åt romcom-hållet. Det bjuds dock även på en hälsosam dos svärta och kombinationen fungerar galant. Stundtals banal, men dynamiken mellan Jones och Murray är hjärtvärmande fin och New York-miljöerna är ljuvliga.

Viktor Jerner