GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Flera av Sveriges mest älskade poeter kommer till Öland

Poesi på Öland heter evenemanget som under två intensiva dagar i juli går att besöka i Byxelkrok, Algutsrum och Ventlinge.
Öland • Publicerad 17 maj 2022
Foto: Mostphotos

Ölandspoeten Lennart Sjögren, som i år är mottagaren av Tranströmmerpriset, uppmärksammades av Litteraturnod Vimmerby i början av året. Samtidigt har Anna Rydstedt-sällskapet planerat för en poesifestival i Ventlinge de senaste åren. Festivalen har dock ställts in i två år på grund av pandemin, men nu börjar det se ljusare ut.

– När vi blev uppmärksammade på Anna Rydstedt-sällskapets planerade program beslöt vi tillsammans med dem att lägga symposiet i anslutning till deras dag och slå ihop eventen, säger Anna Mellergård, verksamhetsledare för Litteraturnod Vimmerby, i ett pressmeddelande.

Därför skapas nu Poesi på Öland. Det blir två dagar av poesiuppläsning och möten med författare, men även möten mellan text, musik och dans.

– Vi har bjudit in poeter som knyter an till Anna Rydstedts diktning på olika sätt. Vi föreslog också Jazzakademi Södra Öland att tonsätta ett urval av Anna Rydstedts dikter. De tonsattes redan 2020 och nu ser vi fram emot att äntligen få höra resultatet, säger Viktoria Bengtsdotter Katz, ordförande i Anna Rydstedt-sällskapet, i ett pressmeddelande.

Poesi på Öland inleds på lördagen den 2 juli i Sjögrens lada i Byxelkrok.

– Vi ser det som mycket angeläget att genomföra en hommage till ett långt diktarliv på plats på norra Öland. Det blir uppläsningar av nybeställda översättningar av Lennart Sjögrens poesi till kinesiska, grekiska och arabiska. Situationen i Ukraina gjorde att vi också såg det angeläget att få in ett perspektiv kring litteraturens plats i kris och krig, och det ledde oss till att ta med en introduktion av Arsenij Tarkovskijs verk, säger Anna Mellergård.

Poesi på Öland genomförs med stöd av Kulturrådet, Svenska Akademien och Region Kalmar, samt Borgholms och Mörbylånga kommuner.

Här är hela programmet:

Lördag 2 juli

Plats: Sjögrens lada, Haget, Byxelkrok

13.00 Viktoria Bengtsdotter Katz och Anna Mellergård inleder

Monica Tranströmer och Eric Bergqvist presenterar årets Tranströmer-stipendiat

Lennart Sjögren.

Stina Ekblad reciterar dikter ur Lennart Sjögrens diktsamling Havet.

Dikterna reciteras på kinesiska av Li Li, på grekiska av Vasilis Papageorgiou och på arabiska av Ali Althareb (översättning av Jasim Mohamed).

Camerata Nordica.

14.00 Författarsamtal: Tove Folkesson och Lennart Sjögren

14.45 En röst om förlust och ljus

Maria Sofronova Wahlström om Arsenij Tarkovskij

Sång: Tove Folkesson, Och om detta drömde jag, av Arsenij Tarkovskij. Översättning: Per-Arne Bodin, tonsättning: Tove Folkesson

16.00 Poesiuppläsning: Per Helge, Eva Runefelt, Jonas Ellerström och Niels Vonberg

17.00 Musikalisk tolkning av dikten ”Tystnaden efter regnet” (från Lennart Sjögrens I grenverket), Tove Folkesson och Camerata Nordica

Jazzkonsert

Plats: Algutsrums kyrka

19.30 Tonsatta dikter av Anna Rydstedt

Jazzakademi Södra Öland.

Söndag 3 juli

Plats: Anna Rydstedts Ventlinge. Ta med egen stol eller filt. Enkel servering. Vid regn i Medborgarhuset i Grönhögen. Meddelas på annarydstedt.se och litteraturnodvimmerby.se/poesipaoland

13.00 Inledning

- TUMULT – Tove Folkesson

- Lina Ekdahl, dikter ur Fyrahundrafyrtio år och Du är inte full du är fylld

- Anna Smedberg Bondesson, ”Grekland i gips” ur Anna själv

14.30 Ulrika Larsen, dans, tolkning av dikten ”Det enda” av Anna Rydstedt

- Att översätta Anna Rydstedts dikter: Marte Huke och Jonas Ellerström

15.30 Jonas Ellerström, dikter ur Framkallning i dagsljus

- Olivia Bergdahl, Barnet - en sonettkrans

16.30 TUMULT

- Tove Folkesson, I den stora kyrkan, där det föds och dör

- Hanna Hallgren, dikter ur Ensamhetsträning med Majken Johansson

- Anna Rydstedt-priset delas ut, samtal med pristagaren

Efteråt finns möjlighet att vandra Anna Rydstedt-stigen (ca 1 km) till den litterära rastplatsen nere vid Kalmarsund, fin kvällssol och dikter att läsa! Ta med picknick-korg!

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.