Annelie Henrysson: Glöm avståndet – förvandla farmor till en levande ljudbok

Det är många barn som sörjer att de inte får träffa sina mor- och farföräldrar i jul. Desto större anledning att ge bort en bok.
Annelie HenryssonSkicka e-post
Publicerad 27 november 2020
Annelie Henrysson
Detta är en personligt skriven text i Kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Blir det en jul utan far- och morföräldrar? Varför inte ge bort en bok som kan högläsas på antingen telefon eller någon digital plattform.
Blir det en jul utan far- och morföräldrar? Varför inte ge bort en bok som kan högläsas på antingen telefon eller någon digital plattform.Foto: Jessica Gow/TT

Och då menar jag en barnbok. Ge mormor eller farfar, eller vem nu den kära släktingen på distans än är, en barnbok i julklapp.

Vitsen med det?

”Säg den farfar som tackar nej till att få ringa sitt barnbarn strax före läggdags och läsa en godnattsaga?”
Annelie Henrysson

Jo, om du till exempel ger din mormor, eller dina barns mormor en barnbok i julklapp ska den självklart ges bort med en uppmaning. Att hon ska högläsa den för dig eller ditt barn. Förstå hur många härliga samtal på telefon eller någon digital plattform, om man nu vill det, ni har framför er. Och vips känns avståndet inte lika jobbigt längre.

Säg den farfar som tackar nej till att få ringa sitt barnbarn strax före läggdags och läsa en godnattsaga?

Kanske blir det Barbara Cantinis mysrysliga historia om Mortina som blir uppläst via Facetime under några av jullovets slappa dagar. Den här boken om zombien Mortina (nummer två i serien) har fått undertiteln ”och den förskräckliga kusinen”. Och det är just förskräcklige kusinen Dilbert som står utanför Mortinas dörr och ringer på en dag. Fruktansvärt onödigt, tycker Mortina men eftersom dagen hittills varit trist släpper hon ändå in honom.

När det ringer på dörren igen, och Mortinas alla vänner strömmar in förstår hon heller ingenting. Och de inbjudningar vännerna har i sina händer gör henne ännu mer förvirrad. Om det är hennes faster Krypta som skickat dem får hon inte möjlighet att fråga, Krypta är nämligen spårlöst borta.

När fler märkliga saker händer slag i slag är Mortina glad att hennes vänner är där och att hon inte är ensam. För det blir faktiskt värre när en snacksalig murgröna försöker ta över.

Det här är en lättläst och underhållande bok med många detaljrika bilder.Tål att läsas många, många gånger för barn i åldern 3-6 år.

”Mortina och den förskräckliga kusinen” av Barbara Cantini passar från tre år och uppåt.
”Mortina och den förskräckliga kusinen” av Barbara Cantini passar från tre år och uppåt.

I ”Spökhusets hemlighet” är det inte corona som hindrar människor från att träffas i juletid, nej här utgör den annalkande snöstormen ett hot. Systrarna Alba och Ellen har åkt i förväg till familjens julfirande hos morbror Baltazar i Stjärndalen. Tanken är att mamma och pappa ska komma efter men nu känns det verkligen osäkert om de kan komma.

För att få flickorna att tänka på något annat visar Baltazar dem ett litet miniatyrhus. Flickorna får ha huset i sitt rum, till en början är det något kul att leka med, men när Alba en dag ser att det brinner i husets lilla kakelugn blir hon rädd. Rösterna från huset som väcker henne om nätterna gör inte saken bättre.

Kristina Ohlsson kan konsten att bygga upp stämningen så den blir precis lagom spännande, samtidigt som det är omöjligt att inte läsa ett kapitel till... och ett till.

Förbered farfar på att det kan bli ett långt samtal.

”Spökhusets hemlighet” av Kristina Ohlsson passar i huvudsak barn i åldern 9-12 år men underhåller även vilken vuxen som helst.
”Spökhusets hemlighet” av Kristina Ohlsson passar i huvudsak barn i åldern 9-12 år men underhåller även vilken vuxen som helst.

Till sist måste jag berätta om något jag blev ordentligt glad över. För några veckor sedan tipsade jag om Anders Hansens bok ”Hjärnstark junior”. Nu läser jag att ett samarbete mellan den ideella organisationen Scriin, Generation Pep och förlaget Bonnier Fakta kommer göra det möjligt för grundskolorna i Sverige att beställa gratis klassuppsättningar av boken.

Målet är, skriver man i ett pressmeddelande, att motivera Sveriges elever att röra på sig mer och såklart bli friska och sunda.

Snacka om härlig julklapp! Jag hoppas att många skolor i Blekinge tar chansen.

Fakta

Veckans böcker

• ”Spökhusets hemlighet” av Kristina Ohlsson

• ”Mortina och den förskräckliga kusinen” av Barbara Cantini

• ”Hjärnstark junior” av Anders Hansen.