Annons
Kultur
FILMTIPSET

“Gudfadern” möter “The Raid” i brutal benknäckare

Gangs of London (Serie, C More)
Publicerad 24 januari 2021
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
”Särskilt sjätte avsnittet, där vi får se en belägring av en nedgången kåk på landsbygden, tillhör det galnaste och mest bombastiskt ambitiösa jag har sett i actionväg på länge.” Så skriver Viktor Jerner som recenserar serien Gangs of London.Foto: C More

Den monstruösa skuggan efter en avliden patriark, de traumatiserade sönerna med olika grader av ovilja att ta över, den obevekliga högra handen med tveksam lojalitet, den beräknande Lady Macbeth-frun och undercover-polisen som börjar glida över på fel sida lagen.

Vill man se något nyskapande, unikt eller djupgående så kan man styra bort från "Gangs of London" (2020) direkt. Berättelsen om det volatila gängkrig i London som tar sin början när bossen Finn Wallace (Colm Meaney) blir ihjälskjuten präglas av alla de stereotyper och genrekonventioner som närmare 100 år av gangsterfilmer har format. När den hetlevrade och hämndlystna sonen Sean (Joe Cole) börjar gå bärsärk och bryta sköra överenskommelser vet vi alla vartåt det barkar.

Annons

En förutsägbar och malltrogen story som är nästan helt fri från överraskningar behöver dock inte alltid vara ensidigt negativt. I det här fallet infaller sig en varm och mysig trygghet i det bekanta, väntade och shakespearianska upplägget. Gangsterfilmer (och serier) med alla dess skavanker frossar jag vanligtvis i med slev och så blev fallet även här när jag plöjde mig genom seriens tio avsnitt med raketfart. Gareth Evans (regi, manus) och Matt Flannery (manus, foto), actiongenierna bakom de otroliga "The Raid"-filmerna, vet precis vad de sysslar med och tycks vara väl medvetna om vilka axlar de står på. Med glimten i ögat hyllar de alla sina favoriter i genren och bygger samtidigt en muskulös best utanpå den derivativa grundstommen.

Det blodiga och magstarkt brutala ultravåld som kännetecknar deras tidigare verk dominerar berättandet rakt igenom och när det starka dramat punkteras av action smäller det högre än i princip allt annat vi får se i tv-rutan. Särskilt sjätte avsnittet, där vi får se en belägring av en nedgången kåk på landsbygden, tillhör det galnaste och mest bombastiskt ambitiösa jag har sett i actionväg på länge. Addera sedan ett snårigt och “The Raid 2”-doftande narrativ och en inspirerad rollista och vi får en explosivt underhållande, välgjord och visuellt superb (allt från sunkiga pundarkvartar till glassiga skyskrapor fångas med perfektion) gangstersaga.

Viktor Jerner
Annons
Annons
Annons
Annons