unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Filmtips

Härligt okonventionellt och drabbande om sorgearbete

Demolition (Film, HBO Nordic)
Filmtips
Filmtips
Foto: Universal Pictures Sverige

På vad som skulle bli en helt vanlig dag slås aktiemäklaren Davis Mitchell (Jake Gyllenhaal) och hans fru Julias (Heather Lind) liv i spillror när deras bil våldsamt krockar med en annan. Davis får knappt en skråma, men Julia dör på sjukhuset strax efter olyckan. Vi tror alla att vi vet vart berättelsen är på väg därifrån, men vi har fel. Regissören Jean-Marc Vallée och manusförfattaren Bryan Sipe styr tidigt och bestämt bort från arketyperna kring sorg och levererar istället något helt annat.

Davis allt mer flummiga sorghantering - bland annat innehållande den materiella demolering som titeln syftar på - gör att kontakten med både föräldrar och svärföräldrar blir allt annat än smärtfri. Han vänder sig istället till andra för stöd, särskilt den kundtjänstarbetare (Naomi Watts) som han skriver ett brev till efter att en varuautomat på sjukhuset svikit honom bara minuter efter fruns död. Det är inte bara handlingarna som känns friskt okonventionella heller, utan även på ett emotionellt plan känns “Demolition” som något jag inte har sett tidigare. Davis är självklart förkrossad, men den sorg han känner grundas delvis i insikten om att han inte vet om han älskade Julia över huvud taget. Han börjar tvivla på om han ens kände henne på djupet, vad deras förhållande betydde för honom och om han någonsin har brytt sig om svaren.

Vallées råa och avskalade stil passar som handen i handsken för storyn. Han fortsätter på samma spår som med “Dallas Buyers Club” och “Wild” med intim och handhållen kamera och experimentell klippning. Bilder, tid och känslor flyter samman på väldigt oväntade sätt, vilket ger ett spännande bildspråk som överraskar och sprudlar av liv. Filmen har rakt igenom en organisk känsla som är sällsynt i Hollywood-produktioner, likaså när det gäller skådespeleriet. Varje ögonblick och replik från Gyllenhaal präglas av smärtsam ärlighet och inget känns inövat eller konstlat. Sammanfattningsvis är “Demolition” en rakt igenom fenomenal film som gör att tårarna rinner, känslorna krigar mot varandra och idéer prövas.

Läs mer

Premiär för vernissage hos Persona

Kalmar

Premiär för vernissage hos Persona

Persona Galleri i Kalmar, med galleristen Jonas Hellberg, bjöd in till sin första vernissage tillsammans med fyra lokala konstnärer och fotografen Caroline Roosmark.

BILDEXTRA: Här springer Staggs studenter ut

Kalmar

BILDEXTRA: Här springer Staggs studenter ut

Under fredagen sprang ett gäng glada studenter ut från Stagneliusskolan. Bläddra i bildspelet för att ta del av bilderna på utspringet!

Starkaste delen i tidernas bästa trilogi

Filmtips

Starkaste delen i tidernas bästa trilogi

I fina "Before Sunrise" (1995) och "Before Sunset" (2004) följer vi paret Jesse (Ethan Hawke) och Celine (Julie Delpy) genom två olika faser av förälskelse, till helt fantastiskt resultat.

Lindsdalstrio startar egen tidning

Kalmar

Lindsdalstrio startar egen tidning

KalmarPosten har fått en konkurrent. Tidningen Lindsdalsnytt kommer ut på fredagar och däremellan släpper de intervjuer och reportage på sin webb och Youtube.

Regionen utvidgar provtagningar för covid-19

Kalmar

Regionen utvidgar provtagningar för covid-19

Från nästa vecka kommer personal inom hälso- och sjukvård, kommunal vård och omsorg samt personlig assistans att kunna testas vid misstänkt covid-19.