GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Joel Alme om turnéstopp i Kalmar och nya albumet: ”Det är ett avslut”

Musikern Joel Alme är aktuell med ett nytt album och höstturné där han gör ett stopp i Kalmar på torsdagen. På Söderport kommer han bjuda på låtar från det nya albumet men lämnar också en dörr på glänt in till de innersta rummen av känslor och tankar som speglas i hans musik.
Kultur • Publicerad 2 november 2022 • Uppdaterad 3 november 2022
”Nästan varje låt har två berättare, en dåtid och en nutid”, säger musikern Joel Alme om sitt nya album ”Sköt er själva så sköter jag inte mitt”.
”Nästan varje låt har två berättare, en dåtid och en nutid”, säger musikern Joel Alme om sitt nya album ”Sköt er själva så sköter jag inte mitt”.Foto: Beatrice Lundborg

Joel Alme

Ålder: 42 år

Bor: Kommer från Göteborg men bor i Stockholm.

Familj: Fru, barn, bonusbarn och hund.

Aktuell med: Albumet ”Sköt er själva så sköter jag inte mitt” som släpptes sista september och turné som slutar i januari. Den 3 november spelar han på Söderport.

Kuriosa om Joel: Ville bli snickare som liten, men blev i stället musiker.

– Det blir en tidig morgon i morgon, jag åker från Stockholm till Kalmar, säger Joel Alme till KalmarPosten inför morgondagens spelning på Söderport.

Hittills har Alme hunnit göra några stopp på turnén i olika konserthallar i landet och nu står Kalmar näst på tur. I morgon, torsdag, landar Joel ihop med bandmedlemmar, eller nära kompisar i hans fall, på Söderport.

– Jag kommer inte ihåg alla ställen vi varit på i Kalmar, men 2015 var jag på ett värdshus i Kalmar och spelade. Sen var jag förband när Lars Winnerbäck spelade i Kalmar förra sommaren. Men det är min första ”egna” konsert sedan 2015.

– Det är mycket ställen man får se när man är på turné. Det blir mycket åkande men jag gillar att åka runt och få se landet. Sen är jag ganska nervös inför spelningar så det är oftast efteråt som jag kan uppskatta städerna. Kalmar gillar jag, det är en väldigt fin stad, säger han.

Den sista september släppte Alme sitt tredje svenska album, hans sjätte totalt, ”Sköt er själva så sköter jag inte mitt” som beskrivs av musikern som ett slags avslut på en triologi och följer upp de två tidigare albumen ”Flyktligan” från 2015 och ”Bort bort bort” från 2019.

Men skivan är även ett avslut på faser i livet. Ett farväl av en svunnen tid.

– Det går en röd tråd genom alla tre album, det är ett avslut. Det handlar om att lämna någonting som finns kvar inuti mig, minnen och så. Vissa minnen blir ju en trygghet när livet kanske inte är som man vill.

I låtarna öppnar han en dörr på glänt för minnen, känslor och tankar från bland annat barndomen och jämför med hur det ser ut nu.

– Nästan varje låt har två berättare, en dåtid och en nutid. Jag har försökt göra skivan så filmisk som möjligt och den utspelar sig under ett dygn där det kommer till tankar och händelser.

Du säger att skivan handlar mycket om att lämna någonting som funnits kvar inom dig. Har du gjort det nu när den är släppt?

– Visst grunnar man på vissa saker fortfarande. Men det som skivan handlar om gjorde jag ju för mig själv först för att må bättre och för att kunna lämna. Så det fanns ett avslut redan innan skivan fanns.

Vad kan publiken förvänta sig av spelningen i morgon?

– Jag tycker att man låter självgod när man ska förklara sig själv och sitt uttryck. Varje gång man förklarar sin egen musik så försvinner lite av sig själv i det.

Dina låtar speglar ju dina tankar och känslor. Och det kanske är det som dina lyssnare tar med sig hem, just det att kunna känna igen sig och relatera till texterna?

– Ja, jag försöker leva ett sådant bra liv som möjligt med min familj och lever inte i någon champangefrukost uppe i himlen. Man kan känna igen sig i svårigheter och sorg. Jag märker det efter albumen jag gjort hur det finns sorg, sveda och lycka i alla familjer.

Den 3 november klockan 19.30 syns Joel Alme på Söderport.

”Vissa minnen blir ju en trygghet när livet kanske inte är som man vill.”
Joel Alme
Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.