GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kalmarbon släpper andra boken i vikingaserie

För tre år sedan kom boken Trälens dotter ut på hyllorna, skriven av Kalmarbon Bernt Wiede. Nu kommer uppföljaren och fortsättningen på vikingahistorien – Hövdingens dotter.
– Det är samma huvudpersoner, ett ungt par och deras historia fortsätter, säger Bernt Wiede.
Publicerad 10 september 2021 • Uppdaterad 14 september 2021
Bernt Wiede har redan påbörjat den tredje boken i serien.
Bernt Wiede har redan påbörjat den tredje boken i serien.
Foto: Foto av Bernt Wiede: Emma-Jessica Johansson

Böckerna utspelar sig på vikingatiden och bakgrunden till att Bernt började fila på historierna om Kettil och Ragna från Husamo, Hossmo, är att han ville ge en mer sanningsenlig beskrivning av våra förfäder.

– Det jag reagerade på vår beskrivning om vår forntid och förfäder var att alla var mördande sjöfarare som plundrare i Europa. Sanningen är att största delen av befolkningen var vanliga bönder och hantverkare. Endast cirka tre procent av befolkningen var krigiskt inriktade och då gällde det säkert minst lika mycket för försvar som för anfall. Därför ville jag skriva en mer verklighetstrogen berättelse om hur man levde, samtidigt som det är en spännande historia, ingen vill läsa 300 sidor om någon som plöjer en åker.

Boken tar avstamp i Kalmar län och Bernt har gjort en gedigen research om lokalhistorien.

– Jag har läst väldigt mycket om runstenar, boplatser, sägner och vävt ihop en historia av detta. Huvudpersonerna har faktiskt existerat en gång i tiden i Hossmotrakten. Många som skriver om den här tiden refererar till Birka i Mälardalen, men den platsens betydelse har kraftigt överdrivits. Köpingsvik på Öland var exempelvis tre gånger så stort som Birka. Historiebeskrivningen om vikingatiden är vinklad till gränsen för lögn och jag vill nyansera bilden.

Hövdingens dotter kan beskrivas som en feelgood-roman som utspelar sig i vikingavärlden. Det är kärlek, spänning och dramatik.

– Jag har försökt skapa något som är så trovärdigt som möjligt. Det finns mycket detaljerade isländska sagor från 1200-talet, som bland annat berättar om ett av vikingatidens största slag. Det kallades slaget vid Svolder och skedde år 1000, troligen i Öresund, men ingen vet säkert. I min bok är huvudpersonerna med i slaget. Jag har även vävt in kungahistorier och intriger som föranledde slaget.

Den 17 september är det boksläpp och då befinner sig Bernt på Dillbergs bokhandel i Kalmar för att berätta om boken.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar kalmarposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.