Kultur

Kalmars nya gallerist om starten och framtiden: ”Positiva reaktioner”

Den 1 september tog konstnären Johan Hjärtstrand över kontraktet för lokalen på Larmgatan och startade upp Galleri 28. Det har varit en intensiv start för den nyblivna galleristen med utställningar, planering, beställningsjobb och krokikurser.
– Det har varit som en ketchupeffekt. Det är så många idéer och i början kommer ingenting och sen kommer allt på en gång. Det är kul, men jag måste hushålla med energin, säger Johan Hjärtstrand.
Publicerad 25 oktober 2020 • Uppdaterad 14 november 2022
Foto: Linus Gunnarsson

Planen var från början inte att öppna ett eget galleri. Johan var egentligen ute efter en ateljé, men när tillfället dök upp tvekade han inte att starta upp Galleri 28.

– Det är kul och jag har fått så mycket positiva reaktioner. Jag kommer att stå på tre ben; galleridelen, egen konst och kurser. Sen kan något av benen ta extra fart och då kanske man fokuserar mer på det.

Kalmar har nu ett flertal gallerier i nära avstånd till varandra. Det menar Johan snarare är en styrka än ett hinder.

– Folk har saknat detta. Vi gallerister ser inte varandra som konkurrenter utan som kollegor, vi hjälper varandra. Man kan en lördag ta en gallerirunda och ta till vara på den guldgruva vi har här i Kalmar. Man har möjlighet att gå runt och prata med gallerister och om konst. Jag tror att medvetenheten om konst ökar.

Foto: Linus Gunnarsson

När KalmarPosten besöker Johan i galleriet den 9 oktober står det tio nyligen ihopskruvade stafflier uppradade i lokalen.

– Det här är första veckan som jag har haft krokikurser. Igår var det fulltaligt med tio personer. Jag stod på alla fyra här och skruvade ihop stafflier i sista sekunden.

Kroki är en skissartad teckning efter levande modell och kursen har lockat människor i alla åldrar. Under de två timmarna som kursen håller på beskriver Johan som både intensivt och meditativt.

– Man är så koncentrerad, tappar man en nål hörs det i lokalen. Man tänker inte på någonting annat. Processen att få seendet till handen blir extremt intensiv. Jag försöker lära ut ett nytt verktyg varje tillfälle, till exempel om hur man kan fokusera på det mekaniska eller volymen. Jag vill tillföra något.

Det kortsiktiga målet för Johan är att komma igång med verksamheten och bli mer etablerad som gallerist.

– När jag inte är här tänker jag på det konstant. Jag är försöker vara försiktig så att jag inte blir utbränd. Jag ska lära mig att ta ett djupt andetag och sedan tugga på.

I nuläget målar Johan mest beställningsjobb vilket till stor del innefattar porträttmålningar.

– Jag ser fram emot att få måla till en utställning. Det är något speciellt.

Det tog 45 timmar för Johan att göra klart den här målningen.
Det tog 45 timmar för Johan att göra klart den här målningen.
bild 1/10

Galleri 28

Den 19 september till 3 oktober hölls premiärutställningen Blickar av Lars Kling.

Nästa utställning startar den 24 oktober. Då är det konstnären Sandra Fredin som håller om soloutställning ”Växtverk” på galleriet.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.