GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Konstelever ställer ut i centrala Kalmar: ”Vill väcka känslor”

I vanliga fall står Kalmar konstmuseum som värd för avgångsutställningen för Ölands konstskolas elever, men I år kommer utställningen att äga rum på Galleri 28 på Larmgatan i Kalmar.
Richard Krantz, Elsa Graube och Ida Cronqvist diskuterar byggandet av utställningen.
Richard Krantz, Elsa Graube och Ida Cronqvist diskuterar byggandet av utställningen.
Foto: Linus Gunnarsson

Curator för utställningen är den tidigare eleven på skolan Richard Krantz.

– Som curator har jag valt ut alla verk som är med, i dialog med konstnärerna. många visar äldre verk som de har gjort under årens gång på Ölands konstskola, men i lite nya tappningar. Utställningens enda koncept, eller kontext, är att de har gått tillsammans på skolan i två år. Alla har individuella konstnärskap och är inte stöpta samma form, det är bra och ett tecken på en bra konstskola. Alla utvecklar sitt eget konstnärskap.

När KalmarPosten besöker Galleri 28 är eleverna i full fart med att bygga upp utställningen.

– Jag ställer ut ett gäng skulpturer där jag har jobbat utifrån åkern som finns utanför vår skola. Jag har samlat in material därifrån och blandat det med stål av olika slag. Jag har också jobbat mycket med plasthandskar, säger Adelina Allberg.

Adelina Allberg och curator Richard Krantz.
Adelina Allberg och curator Richard Krantz.
Foto: Linus Gunnarsson

Elsa Graube ställer ut tavlor som är baserat på bland annat fotografier hon har tagit.

– De här har jag målat för ett tag sedan. Ett är från ett foto jag tog när jag var i Irland och ett annat är från ett gammalt florerat vykort som jag har hittat. Sedan har jag lagt till figurer i bilderna, säger Elsa Graube.

Elsa Graube hänger upp sina tavlor på Galleri 28.
Elsa Graube hänger upp sina tavlor på Galleri 28.
Foto: Linus Gunnarsson

En av konstnärerna, Ida Cronqvist, ser fram emot utställningen och att den är lättillgänglig för Kalmarborna.

–Jag ställer ut ett täcke, en kudde och ett bord. Det är som en kollektion fast de ska ändå stå för sig själv. Det är jättekul att ställa ut här och att folk bara kan droppa in.

På en pall intill ingången står Noa Halvares och målar ett hjärta med svart färg på fönstret.

– Hjärtat kommer från en serie som jag gjorde om en barnvisa som min pappa brukade sjunga för mig när jag var liten. Jag vill väcka känslor och jag jobbar mycket med att man inte ska känna sig ensam. Det känns jättekul med fönstret och att det syns så mycket. Man ser hur mycket folk tittar som går förbi.

Utställningen pågår från och med 1 maj till och med 9 maj.

Noa Halvares målar ett hjärta på fönstret ut mot Larmgatan.
Noa Halvares målar ett hjärta på fönstret ut mot Larmgatan.
Foto: Linus Gunnarsson