Kultur
Filmtipset

Mys och allvar går hand i hand i fenomenal Dickens-tolkning

David Copperfields äventyr och iakttagelser (Film, ute nu på bio)
Publicerad 30 september 2020
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
”En inspirerande, kärleksfull och livsbejakande filmupplevelse som tveklöst platsar bland årets finaste.” Viktor Jerner recenserar David Copperfields äventyr och iakttagelser som är ute på bio nu.
”En inspirerande, kärleksfull och livsbejakande filmupplevelse som tveklöst platsar bland årets finaste.” Viktor Jerner recenserar David Copperfields äventyr och iakttagelser som är ute på bio nu.Foto: Scanbox Entertainment

Tidlösheten i Charles Dickens älskade och delvis självbiografiska roman “David Copperfield” (1850) har cementerats gång på gång. Redan 1911, när filmmediet fortfarande stod på barnsben, kom den första stumfilmsadaptionen och sedan dess har det dykt upp nya film- och tv-inkarnationer varje årtionde.

Så här 170 år efter romanen publicerades är det den skotska provokatören och satirikern Armando Iannucci som har tagit över stafettpinnen. Efter att främst ha blivit känd för bitiga politiska komedier som “In the Loop” (2009) och “The Death of Stalin” (2017) känns “David Copperfields äventyr och iakttagelser” (2020) som en spännande avstickare - en synnerligen lyckad sådan.

Titelkaraktären är en Dickens-hybrid som genomgår många av författarens egna framgångar likväl som motgångar. I olika åldrar spelas han av Jairaj Varsani och Dev Patel som gestaltar hur han växer upp med en ensamstående mamma (Morfydd Clark) på engelska landsbygden, till en början harmoniskt och glädjefyllt. Tillvaron slås plötsligt i spillror när en våldsam ny styvfar (Darren Boyd) flyttar in, vilket leder David in på en bana som tar honom till allt från misären i en svettig glasfabrik till ytligheten i den flamboyanta överklassen. Längs hela resan mellan klasserna brottas han med en sorts permanent identitetskris och försöker desperat passa in, ofta på sin egen bekostnad.

I berättelsen finns med andra ord alla ingredienser för att koka ihop ett riktigt mörkt och tungt drama, men likt Dickens själv väljer Iannucci att fokusera mycket på glädjen, hoppet och (den väldigt brittiska) humorn. Skådespelare som Tilda Swinton, Hugh Laurie, Peter Capaldi och Paul Whitehouse får alla chansen att vara riktigt varma och breda i sitt spel och deras livfullhet smittar av sig. Främst är det dock den alltid lika underbara (och underskattade) Dev Patel som lyfter hela filmen med sin skottsäkra charm och oändliga karisma. Han matchar så otroligt väl med Iannuccis stil, berättelsens älskvärda hetsighet och den ljuva mysfaktorn. En inspirerande, kärleksfull och livsbejakande filmupplevelse som tveklöst platsar bland årets finaste.

Viktor Jerner