Annons
Kultur

Publik uppmanas ta med egen jord till föreställning

Dansföreställningen ”Of itself : in itself” innehåller dans, musik och estradpoesi – samt 1000 liter jord.
Publicerad 16 februari 2022
Foto: ANDREAS NILSSON

Föreställningen kommer till Byteatern Kalmar Länsteater den 26 mars. Något som sticker ut är att föreställningen framförs på 1000 liter jord och publiken uppmanas att ta med sin egen. I ett brev som ska skickas ut till biljettköpare innan föreställningen skriver koreografen Marit Shirin Carolasdotter: ”Välkommen att ta med dig jorden hemifrån, eller bortifrån, eller från en plats som du kanske kallar din”. Föreställningen som ska påminna oss om kroppens strävan att bli fri framförs av två dansare, en spoken word-artist och två musiker.

Koreografen Marit Shirin Carolasdotter har samiska rötter från Jämtland och kurdisk bakgrund från Irak. Hennes konstnärskap genomsyras av engagemang för urfolkens historia och nutid. Med sin bakgrund tar hon sig an samernas förtryck och den despoti som drabbar flertalet ursprungsfolk. Efter föreställningen hålls en föreläsning på ämnet.

Annons

”Med scenen begravd under 1000 liter jord skapas ett angeläget verk där dansarnas fötter, djupt nedborrade i jorden, utforskar kroppsminnen nedärvda från tidigare generationer. En kartläggning av hur våra förfäders kunskaper finns rotade inom oss, som ett eko av det kroppsliga förtryck de utstått”, skriver Byteatern.

– Det var länge sedan vi hade en dansföreställning för vuxenpublik på teatern nu. Vi ser verkligen fram emot Of itself : in itself som också har en viktig tematik, säger dansutvecklare Kristina Flygare i ett pressmeddelande.

Of itself : in itself turnerar med Dansnät Sverige och projektet är ett utbyte mellan svenskar, samer och Ainufolket från norra Japan.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons