unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Filmtipset

Sviniga och mordiska superhjältar i underbart skruvad satir

The Boys (Serie, Amazon Prime, säsong två)
”Även i helt nya säsong två fortsätter serien att vara en välbehövlig frisk bris i en genre som det har börjat växa mossa på.” Viktor Jerner recenserar serien The Boys.
”Även i helt nya säsong två fortsätter serien att vara en välbehövlig frisk bris i en genre som det har börjat växa mossa på.” Viktor Jerner recenserar serien The Boys.
Foto: Amazon Prime Video

Superhjältar och adaptioner av serieromaner dominerar popkulturen just nu och det är inte svårt att förstå varför. I de snyggt förpackade berättelserna om medlemmarna i exempelvis Avengers eller Justice League bjuds det på kompetent och underhållande action och klassisk tematik kring de godas kamp mot de onda. Det är en lättsmält och okomplicerad flykt från en verklighet som är allt annat än det. Även jag njuter ofta av andrummet som de kan ge men känner samtidigt att repetitionerna och mallarna blir allt mer tydliga i genren i takt med att fler hjältar får filmatiseringar. Därför är det härligt när något i stil med “The Boys” dyker upp, något som sticker ut hakan och avviker från mallen.

Som lite av en spirituell satir-kusin till “Watchmen” lägger “The Boys” fram tesen att en värld med superhjältar inte hade varit någon höjdare. Vi människor tampas med mörkret i den mänskliga naturen, har brister och kan vara allt från otrevliga till direkt onda, så varför skulle fallet inte vara liknande med superhjältar? Den här seriens team av hjältar, “The Seven”, består till stor del av fåfänga, sexistiska och egoistiska svin vars makt har stigit dem åt huvudet totalt. De räddar folk ur brinnande skyskrapor lite då och då, men de tvekar inte heller att använda sina krafter för egen vinning och brutalt mörda de som står i vägen. Organisationen Vaught, som tjänar multum tack vare rättigheterna till hjältarnas realityserier och actionfigurer, sopar gladeligen igen spåren efter deras våld.

Lyckligtvis kommer titelgänget, en samling handlingskraftiga och kreativa personer som har tröttnat på hjältarnas laglöshet, in i bilden. Under ledning av den före detta CIA-agenten Billy Butcher (Karl Urban) ger de tillbaka med samma mynt och utkräver rättvisa, ofta dödlig sådan. Med tanke på ultravåldet i Garth Ennis serieroman kändes det oroväckande nog som att skaparen Eric Kripke skulle bli tvungen att tona ner tv-serien något för att ens få den producerad. Så blev skönt nog inte fallet, utan det färgstarka språket och magstarkt grafiska våldet är intakt. Tempot är rasande högt, satiren är sylvass, insatserna är ständigt gigantiska och actionscenerna laddade till bristningsgränsen med skaparglädje. Även i helt nya säsong två fortsätter serien att vara en välbehövlig frisk bris i en genre som det har börjat växa mossa på.

Läs mer

Premiär för vernissage hos Persona

Kalmar

Premiär för vernissage hos Persona

Persona Galleri i Kalmar, med galleristen Jonas Hellberg, bjöd in till sin första vernissage tillsammans med fyra lokala konstnärer och fotografen Caroline Roosmark.

Härligt okonventionellt och drabbande om sorgearbete

Filmtips

Härligt okonventionellt och drabbande om sorgearbete

På vad som skulle bli en helt vanlig dag slås aktiemäklaren Davis Mitchell (Jake Gyllenhaal) och hans fru Julias (Heather Lind) liv i spillror när deras bil våldsamt krockar med en annan.

Starkaste delen i tidernas bästa trilogi

Filmtips

Starkaste delen i tidernas bästa trilogi

I fina "Before Sunrise" (1995) och "Before Sunset" (2004) följer vi paret Jesse (Ethan Hawke) och Celine (Julie Delpy) genom två olika faser av förälskelse, till helt fantastiskt resultat.

Lindsdalstrio startar egen tidning

Kalmar

Lindsdalstrio startar egen tidning

KalmarPosten har fått en konkurrent. Tidningen Lindsdalsnytt kommer ut på fredagar och däremellan släpper de intervjuer och reportage på sin webb och Youtube.

Regionen utvidgar provtagningar för covid-19

Kalmar

Regionen utvidgar provtagningar för covid-19

Från nästa vecka kommer personal inom hälso- och sjukvård, kommunal vård och omsorg samt personlig assistans att kunna testas vid misstänkt covid-19.