Annons
Kultur

UF-företaget sätter upp en pjäs: ”Väldigt skruvad”

Ett gäng teaterelever vid Jenny Nyströmskolan i Kalmar har startat ett UF-företag vars företagsidé är en pjäs.
Publicerad 18 mars 2021
Foto: Privat

Mathilda Wickström och hennes studiekamrater på Estetprogrammet, inriktning teater, har startat ett UF-företag som de kallar ”Det som en gång var ett UF”. Förhoppningarna är att man senare i vår ska kunna spela upp pjäsen för fysisk publik.

– Vi startade ett UF-företag för att kunna finansiera vår slutuppsättning och för att hålla det på en mer professionell nivå och även för att förbereda oss i vårt framtida yrkesliv, säger Matilda Wickström, ekonomi- och marknadsföringsansvarig.

På bakre raden, från vänster till höger: Gustav Holm, Alice Palmqvist, Magdalena Davidsson, Hilda Halkjaer, Elin Viksten. På främre raden: Abdel Khorsheed, Samuel Lindrooz, Matilda Wickström
På bakre raden, från vänster till höger: Gustav Holm, Alice Palmqvist, Magdalena Davidsson, Hilda Halkjaer, Elin Viksten. På främre raden: Abdel Khorsheed, Samuel Lindrooz, Matilda WickströmFoto: Privat
Annons

Föreställningen heter ”Det som en gång var fet jävla äng” och handlar om en klass på skolutflykt. Där tvingas de av sina lärare att leta efter en stödjepunkt. Men vad är stödjepunkten? Rör det sig om en plats eller något mycket mer än så?

– Vi har läst massa olika manus. Det var första alla var väldigt överens om var att vi ville göra något ganska lättsamt. Vi har haft väldigt mörka teman på det vi gjort tidigare. Därför letade vi efter komedier eller saker vi kan göra roligt och då hittade den här pjäsen. Den är vardaglig, fast väldigt skruvad.

Till hjälp har eleverna Anna Rydell från Rydellarna Kultur & Nöje som bistår med råd, replokaler och rekvisita. Med sig på tåget har man även rådgivaren Maria Kanje, producent på länsmuseet. Men att driva ett teaterkompani i coronatider har varit en utmaning.

Foto: Privat

– Det är mycket svårare ett år som detta. Förra veckan var första gången vi kunde repa på plats. Vi har inte kunnat bygga scenografimodeller, kolla på våra lokaler eller repetera tillsammans. Det har varit väldigt många motgångar, men det är tacksamt att vi har jobbat tätt i tre år tillsammans.

När kommer ni att spela upp pjäsen?

– Vecka 20 har vi premiär. Förhoppningsvis är läget så pass mycket bättre att vi kan ta in en liten publik i vår lokal, eller att vi är utomhus. Alternativet är någon form av streamingtjänst. Vi har inte tagit ett fast beslut om var än.

Mathilda och hennes kollegor hoppas att pjäsen ska locka en bred publik.

– Inga förkunskaper krävs och det finns ingen press på att kunna något om teater. Det ska vara öppet och välkomnade för alla, oavsett kulturbakgrund.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons