GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Utomhusbio en av nyheterna på Krusenstiernska gården

När Krusentiernska gården presenterar sitt sommarprogram så är det ett fullspäckat schema, med både favoriter i repris och nya satsningar.
Publicerad 21 juni 2021
Stående: Guiden Lennart Nilsson och Harald Erici. Sittande: Johanna Thornell och Emma Angelin Holmén.
Stående: Guiden Lennart Nilsson och Harald Erici. Sittande: Johanna Thornell och Emma Angelin Holmén.
Foto: Simon Karlsson

Det handlar om ett drygt 40-tal programpunkter, med allt ifrån guidningar och yoga till teater och musikevenemang.

– Vi testade yoga med Friskis & Svettis förra året och det funkade jättebra, så i år blir det fler tillfällen, säger verksamhetsansvarig Emma Angelin Holmén.

För de yngre blir det bland annat Kul på Krusen.

– Det körde vi gång med förra året, det handlar om musikteater i olika former, berättar Harald Erici, kultursamordnare på kulturen.

– Vi öppnar med barnopera, och sen blir det rocktema! Det känns kul att vara här, det är ett bra område att jobba på.

18 juli blir det en musikföreställning om Astrid Lindgrens uppväxt på gården i Vimmerby.

– En släkting till Astrid berättar om hennes uppväxt, som varvas med musik från filmerna, säger Emma Angelin Holmén.

Konstarrangemanget Tavlor i träden återkommer. För att inte dra för mycket folk till en enda utställning med samtliga konstnärer sprids de ut över sommaren, med två konstnärer åt gången som visar upp sina alster ute i trädgården.

– Guidning både inne i museet och ute i trädgården blir det varje lördag från början av juli till slutet av augusti. Det här är en unik trädgård med ett 20-tal äppelsorter, 12 päronsorter och 10 olika körsbär, säger Lennart Nilsson, en av fem guider.

Nytt för i år är utomhusbio, som sker i samverkan med en annan arrangör.

– Vi sätter upp en stor led-skärm här i trädgården och så blir det fyra filmer med musiktema: Mamma Mia, The Notebook, Lejonkungen och Känn ingen sorg. Då finns det plats för 300 personer, med sittplatser och avstånd, berättar Emma Angelin Holmén.

Återkommer från förra året gör även föreställningen Herminas lott, om Hermina von Krusenstierna som flyttade in på gården 1874 och gav den dess namn. Musiken är komponerad av kulturskolans lärare och är knuten till en odlingslott på gården.

– Det är en blandning av musik, dans, nycirkus, teater och odling, säger Johanna Thornell, utvecklingsledare på Kalmar kulturskola. Vi hoppas att besökare ska stanna upp, kanske sätta sig på en bänk och ta in stunden och musiken.

Bland sommarens artistuppträdanden finns Emilia Amper Band, Kalmar Musiksällskap och en hyllningskonsert till Evert Taube.

Att den massiva produktionen av Krusenstiernska teatern fått göra uppehåll både i år och förra sommaren har gett utrymme för mindre men fler aktiviteter.

– Det har öppnat upp en massa möjligheter och det är kul att kunna erbjuda något annat, konstaterar Harald Erici.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar kalmarposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.