18 katter fick avlivas - man åtalas för djurplågeri

Efter ett anonymt tips genomfördes djurskyddskontroll hos en man i Mönsterås kommun. Inspektörerna fann mängder av katter som levde i en miljö otjänlig för både människa och djur.
Publicerad 18 september 2021
Golven i hela huset var täckta av katternas avföring och sopor. Ammoniakhalten i luften bedömdes vara skadligt hög.
Golven i hela huset var täckta av katternas avföring och sopor. Ammoniakhalten i luften bedömdes vara skadligt hög.Foto: Ur Polisens förundersökning

Inspektionen skedde i maj 2019. När kontrollanterna klev in i huset slogs de av en väldigt stark doft av katturin, och det gick inte att vistas där inne någon längre tid. Ammoniakhalten i luften överskred gränsvärdena och bedömdes vara skadligt hög.

”Det var avföring i hela huset. Det var i princip överallt. Det hade samlats på under mycket lång tid”, skriver länsstyrelsen i en kontrollrapport.

En av djurskyddshandläggarna säger sig aldrig ha varit med om ”liknande miljö som någon människa har bott i. Miljön inne var väldigt dålig för både människor och katter”.

En katthona hade nyss fött fyra ungar, i en bokhylla i köket.

Katterna var inte undernärda men miljön i bostaden var helt oacceptabel från djurskyddssynpunkt och beslut togs om att katterna skulle omhändertas. Totalt fångades 18 katter in. Samtliga avlivades.

Mannen berättade att han hade skaffat några katter men sedan tappat kontrollen när de hade börjat föröka sig. Han hade aldrig haft för avsikt att de skulle fara illa men att det hade gått överstyr.

Drygt två år senare har nu mannen åtalats för djurplågeri. Han erkänner omständigheterna men förnekar brott i och med att han har saknat uppsåt.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.