Annons

ÅTAL: Rattfull man körde på ko och prejades av polis

En man i 60-årsåldern är misstänkt för att ha kört rattfull, krocka med en ko och sedan kört vidare på motsatt sida vägen på E22 i Mönsterås. Han åtalas nu för flera grova brott.
Publicerad 18 oktober 2023 • Uppdaterad 19 oktober 2023
Mannens bil var väldigt skadad efter händelsen.
Mannens bil var väldigt skadad efter händelsen.Foto: Ur polisens förundersökning, Agnes Aronsson

Längs med E22 i närheten av Åserum i Mönsterås kommun påträffades en haltande och blodig ko komma gåendes sent på natten i början av augusti i år. Ett vittne larmade polis om den skadade kossan och berättade att flera bildelar anträffats i närheten – vilket fick polisen att rycka ut till platsen.

Vad som framkommer i ett PM från polisen fick polisen i Västervik samtidigt ett larm om att en krockskadad bil körde i fel riktning på E22. Polisen som anlänt till platsen och precis hade hjälpt kossan in i en hage körde mot bilen som var på väg mot Påskallavik. Efter en stund mötte polisen den krockskadade bilen, som hade motorhuven vikt framför framrutan, varpå polisen försökte stanna bilisten.

Annons

”Efter att ha legat bakom misstänkte med blåljus aktiverade och upprepade heljusblink samt kraftiga tutningar utan att få en reaktion så körde jag upp jämsides. Inte heller nu fick jag någon reaktion och bestämde mig för att preja misstänkte och få slut på hans färd”, skriver polisen i ett PM.

När polisen konfronterade mannen i 60-årsåldern som kört bilen fick de ingen kontakt. Det skulle senare visa sig att mannen haft 1,14 promille alkohol i blodet. Han omhändertogs av polis och bärgare kallades till platsen.

På den svårt krockskadade bilen anträffades djurhår och i framsätet ett köttstycke, varpå polisen fattade misstankar om att mannen varit involverad i påkörningen av kossan. Kon fick efter olyckan avlivas.

Mannen berättar själv att han innan körningen druckit vodka och att det var han som kolliderat med kon, men att han efter kollisionen fått en ”blackout” och kört vidare. Nu åtalas han vid Kalmar tingsrätt för smitning från trafikolycksplats, grov vårdslöshet i trafik efter att ha kört med den skadade bilen, och grovt rattfylleri.

Mannen erkänner brott.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons