GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Branden ännu inte under kontroll: ”Kvar under natten”

Under fredagen klockan 08:06 inkom larmet till SOS Alarm om en brand i ett hönsstall hos äggproducenten Cedergrens i Fliseryd, Mönsterås kommun.
Publicerad 10 juni 2022 • Uppdaterad 10 juni 2022
Räddningstjänsten
RäddningstjänstenFoto: Agnes Aronsson

När KalmarPosten pratade med Trygghets- och larmcentralen vid 08.35 var räddningstjänsten på plats och hade påbörjat släckningen. Inga människor ska ha kommit till skada i samband med branden, men däremot fanns det djur kvar i byggnaden.

– Det brinner fortfarande för fullt i en av hönsstallarna. Det brinner ganska kraftigt med öppna lågor, och det är inte en kontrollerad brand ännu. Fler enheter är på väg till platsen, totalt blir det ett 15-tal enheter som är där, sa larmoperatören Kicki Carlsson vid Trygghets- och larmcentralen, vid klockan 09.25.

UPPDATERING 14:00:

Senare under dagen var branden vid Cedergrens fortfarande inte under kontroll och räddningstjänsten fortsätter sitt släckningsarbete på platsen. Räddningstjänsten arbetar även med begränsande åtgärder, främst för att säkra elförsörjning till angränsande stall på området. Det finns fortfarande risk att branden sprider sig. De två skopande helikoptrarna avvecklas under eftermiddagen medan släckningsarbetet fortsätter från marken.

Omkring 40 personer från räddningstjänster i fyra kommuner arbetar aktivt i släckningsarbetet. Med i arbetet finns personal från Hultsfred, Kalmar, Oskarshamn och Nybro kommun.

UPPDATERING 14:55:

– Branden är inte under kontroll utan vi förväntar oss att det tar ett tag till. Dock har vi nu en bra prognos och vi har kunnat skicka hem tre brandbilar. Specialfordonen är fortfarande kvar, säger Johan Woxö, räddningsledare, klockan 14:55.

– Vi har fortsatt jobbat med begränsningarna och lyckats begränsa branden till en punkt. Begränsningslinjerna har vi skapat genom att gräva av taket från där branden var, och det ser ut att hålla. Men vi kan inte sluta bevaka dem utan har kvar folk på plats som bevakar. Vi har också folk inne och punktsläcker.

Prognosen för när branden ska kunna vara under kontroll är enligt Johan Woxö inte förrän under morgondagen, lördag.

– Vi kommer vara kvar tills imorgon, så vi är kvar över natten. Men positivt är att vi kunnat skicka hem folk.

UPPDATERING kl 16:

Under eftermiddagen har räddningstjänsten med hjälp av grävmaskin tagit sig fram i det nedbrunna hönsstallet till brandhärden, där det fortfarande brinner och fortfarande finns viss spridningsrisk. Branden omfattar ett av sex hönsstall tillhörande samma byggnad på området, en yta på ungefär 50 gånger 150 meter. Djur fanns i stallet när branden bröt ut och räddningstjänsten har inte tagit ut några djur.

Agnes AronssonSkicka e-post
Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.