Annons

Cedergrens stoppar äggleverans på obestämd tid – salmonella bekräftat

Förra veckan kom ett nytt larm om salmonella hos äggproducenten CA Cedergren i Mönsterås. Nu stoppar producenten all distribution av konsumentägg på obestämd tid, rapporterar SVT Nyheter Småland.
Publicerad 17 april 2023
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Mostphotos

I början av april upptäcktes salmonellasmitta i äggproducentens packeri. Efter att ha skickat in bakterierna till laboratorium visar nu provsvaren att den misstänkta smittan var salmonella.

När larmet kom stoppade äggproducenten äggen att nå konsumenterna – något som Cedergrens kommer fortsätta med när producenten nu stoppar all distribution på obestämd tid, berättar SVT Nyheter Småland.

Annons

– Vi ska sanera packeriet nu, sen får vi ta nya prover och se om vi kan hitta några fler spår, säger Maud Cedergren till kanalen.

Sedan i vintras har producenten vid ett flertal tillfällen larmat om salmonellasmitta. I januari i år kom beskedet från Länsstyrelsen om att 65 000 värphöns hos producenten måste avlivas till följd av smittan. Kort tid efteråt kom ett nytt besked om att ytterligare 160 000 höns behövts avlivas. Även ägg som nått butikshyllorna har behövt återkallas.

I stället för att nå konsumenten kommer äggen att användas till produktionsindustri. Som använder äggen till att bland annat att producera äggpulver.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons