Annons

Fågelinfluensautbrottet: Jakt på fågel förbjuden inom skyddsområdet

Med anledning av utbrottet av fågelinfluensa på värphönsbesättningen i Mönsterås kommun råder nu förbud om jakt och skyddsjakt på fågel inom en radie av 10 kilometer från platsen där smittan upptäcktes.
Publicerad 29 januari 2021
Foto: Mostphotos

Förbudet om jakt på fågel gäller inom det skydds- och övervakningsområde som Jordbruksverket har upprättat kring värphönsbesättningen efter att smittan upptäcktes.

Enligt Jordbruksverket är all form av fågeljakt, även skyddsjakt, förbjuden inom en radie av 10 kilometer från platsen där smittan upptäcktes. Förbudet gäller från det att smittan först konstateras, till och med 30 dagar efter att det sista fallet upptäcktes.

Annons

”Anledningen är att när du jagar kommer alltid en viss andel av fåglarna på platsen att skrämmas iväg. Det blir då svårt att bilda sig en uppfattning om smittans omfattning. De blir också svårt att begränsa spridningen av smitta, om jakt bedrivs i ett område där smittan finns”, skriver Jordbruksverket på sin hemsida.

Förbudet mot jakt i skydds- och övervakningsområden gäller i hela EU.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons